Maidan Olayları’nın En Trajik Anı 5 Yıl Önceydi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

18-20 Şubat 2014 gününde Kiev şehir merkezinde yaklaşık yüz kişi öldü, birkaç düzine kişi kayboldu, binden fazla kişi yaralandı ve yüzlerce kişi tutuklandı ve işkence gördü.

Protestocular, 18 Şubat 2014 sabahı kamu makamlarının keyfi çıkarılmasını durdurmak için Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada’ya “Barışçıl Taarruz” adı verilen bir yürüyüş düzenlediler. Vatandaşlar, yetkililerin krizin üstesinden gelme ve ülkedeki durumu çözme kararlarını, öncelikle Ukrayna Anayasasını değiştirerek Ukrayna Devleti yetkilerini sınırlandırmaya çağırdılar. Kolluk kuvvetlerinin liderliğinden gelen talimatlar üzerine hareket eden polis memurları, aralarına aldıkları kişilerle birlikte, yasadışı bir şekilde ve acımasızca toplanan kalabalığa şiddetli müdahalede bulundular.

Sonuç olarak, 18 Şubat’ta 23 kişi öldü ve 509 kişi yaralandı (özellikle 37 kişi ciddi bedensel yaralanmalar aldı ve 85 kişi orta derecede bedensel yaralanmalar aldı). Eylül 2014’te Ukrayna, Maidan protestoları sırasında işlenen suçlarla ilgili soruşturma başlattı.

Kolluk kuvvetleri 21 Kasım 2013 ile 21 Şubat 2014 tarihleri arasında işlenen Maidan suçları davası çerçevesinde 2.000’den fazla olayı araştırıyor. Bu yıllar için 442 kişiye şüpheli durum bildirilmiş, 288 kişiye karşı 186 iddianame mahkemeye sunulmuştur. 50 kişi suçlu bulundu ve bunlardan 45’i mahkum edildi.

İddia edildiği şekilde olayın organizatörlerini adalete teslim etmek, kişilerin yurtdışına özellikle de Rusya’ya kaçtığından oldukça zor bir süreç. Şu anda, Ukrayna Başsavcılığı tarafından soruşturulan Maidan suçlarıyla ilgili davalar çerçevesinde 90’dan fazla kişi aranıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com