Lviv gezi rehberi ve gezi notları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Aslında konuşurken biz Livov diyoruz, Rusça’dan almış olmalıyız. İngilizce Lviv Ukraynaca dilinden geçme. Ukraynaca Львів, Rusça Львов yazılmakta. Polonyalılar da Lwów yazıyorlar. Son dönemde turizmin etkisiyle Lviv şeklinde söylem daha öne çıktığı için yazı içinde Lviv diye kullanacağız.

Lviv'de Kış
Lviv’de Kış

Lviv’in Ukrayna Gezilecek Yerler listelerinde Kiev’inde önünde, en başta geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.  Türkiye’den pek çok uçak var ve Kiev ile kıyaslayınca epeyce de ucuz uçuyorlar. Özellikle Ukrayna’ya ilk kez gidecek olanlar bu nedenle olsa gerek sıkça tercih ediyorlar. Gezmesi keyifli, vakit geçirebilecek yerleri çok. Bir Prag gibi pahalı değil, Kiev kadar büyük değil. Ayrıca Ukrayna’nın hemen her bölgesinden trenle ulaşım olanağı da mevcut. Lviv, bir nevi Ukrayna’nın Avrupa’ya açılan kapısı özelliğine sahiptir. Tarihi boyunca özellikle Polonyalıların yönetiminde kalmasının etkisi görülmektedir. Bununla birlikte Ukrayna’nın iç kesimlerindeki tarım şehirlerine nazaran, daha çok bir ticaret şehridir.

Özellikle Ukrayna’da din ve kilise kendisini, tarihsel geçmişinden gelerek Ortodoksluk olarak gösterirken Lviv’de (hatta Batı Ukrayna’da) Katolik ya da dini lider olarak Papa’yı kabul eden ama Ortodoks olarak kalmaya devam eden kiliseler şeklinde göstermektedir.

Lviv’de merkeze ulaştıktan sonra şehri gezmek için ayaklarınızdan başka bir araca ihtiyacınız olmayacaktır. Şehirde Ukraynalılarla iletişiminizde İngilizce kullanmanızda bir sakınca yok. Ancak son dönemde Rusça konuşunca tepki görenler olduğunu söyleyenler var. Kendini bilmez birileri yabancı olmanıza rağmen sert çıkış yapabilir. Son dönemde bizzat şahit olduğumuz üzere kafe ve restoranlarda sorunuza Türkçe cevaplar bile alabilirsiniz.

Yukarıdaki harita Lviv’de gezerken görülmesi gereken noktalar konusunda yardımcı olacaktır. Yazı ve fotoğraflara  bir kısmını alacağız.

Lviv’de kültür turizminin etkisiyle pek çok konsept kafe ve restoran açılmıştır. Özellikle kahve sevenler şehirden daha fazla keyif alabilirler. Kafelerin menüleri bizim kafe ve pastaneler kadar zengin olmasa bile en azından diğer şehirlerle kıyasladığımızda alternatif tatlar bulunabiliyor. Restoran konusunda da pek çok çeşitli alternatif bulunmaktadır. Ayrıca birkaç tane Türk restoranı bile şehir merkezinde hizmet vermektedir. Sitemizde bulunan Ukrayna’daki Türk restoranları haritasından yerlerini görebilirsiniz.

Lviv’de kısa süreler içinde gezebileceğiniz eczane müzesi, posta müzesi, çikolata müzesi gibi küçük küçük pek çok konsept müze bulunuyor.

Lviv Posta Müzesi
Lviv Posta Müzesi

Girilen sokakların pek çoğuna yerleştirilmiş, aslında birer hikayesi de olan, şehre zenginlik ve şirinlik katan anıt ve heykellere denk gelirsiniz.

Lviv Hava Durumu

Hava durumunu gitmeden evvel muhakkak kontrol etmek gerekiyor. Gideceğiniz mevsime göre Türkiye’den gelenler için sürpriz yapabilir. Unutmayın ki Türkiye’de henüz yaz devam ederken Ukrayna sonbahara girer. Yazın hiç beklemediğiniz ölçüde sıcak olabilir. Hatta yaz gününde hava sıcaklığı bir anda birkaç günlüğüne aniden düşebilir. En ideal mevsim kişiye göre değişir ama günleri kısa olmasına rağmen kış bence en güzel zamanıdır.

Lviv’de Konaklama

Konaklama konusunda bütçe gözünüzde büyüyorsa şehir merkezinden uzaklaşmanızda fayda var. Ulaşım o kadar zorlu olmadığı gibi yürüyerek bile üstesinden gelebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını kullanabileceğiniz gibi telefonunuza Uber yükleyerek de taksi çağırabilirsiniz. Ev kiralama Lviv’de de yaygın bir uygulama. Bu konuda sorun yaşamamak için bilinen internet siteleri üzerinden kiralama yapmakta fayda var. Lviv güvenli bir şehirdir ama temel güvenlik kurallarına daima riayet etmekte fayda var.

Ratuşa Kulesi

Lviv Ratuşa Kulesi

Şehir manzarasını seyretmek için 2 önemli nokta var. Bunlardan en önemlisi şehir merkezinde yer alan Lviv Belediye Binası’nın kulesi: Ratuşa Kulesi. Kuleye çıkış ücretli. Binaya girdikten sonra kuleye çıkışı tarif eden yönlendirmeleri takip etmelisiniz. Hemen girişinde bileti alabilirsiniz. 65 metre yüksekliğinde kuleye çıkmak için 350 basamaklı ahşap merdiven kullanılıyor; bazı noktalarda daraldığı için inenler ve çıkanlar karşı karşıya gelebiliyor. Şehrin ortasından şehri seyredebiliyorsunuz. Yalnız kışın gittiyseniz rüzgarlı ve çok soğuk oluyor, tedbirli olunuz.

Lviv Ratuşa Kulesinden Manzara

Kale Park

Kale Park'tan Lviv Görünümü
Kale Park’tan Lviv Görünümü

Diğer ise Kale Park. Daha önceleri kale varmış. Şimdilerde en tepe noktasında televizyon vericisi var. Şehrin merkezinden yürüyerek gidebileceğiniz gibi, belirli bir noktasına kadar taksi de tutabilirsiniz. Şehre doğru fotoğraf çekmek için güneşli havada sabah saatlerini tercih etmekte fayda var.

Rinok Meydanı

Lviv Rinok Meydanı

Şehrin merkezi Opera Binası ve Rinok Meydanı’nın yakın çevresinden ibaret aslında. Rinok, Ukraynaca çarşı ve pazar demek. Şehirde kısa süre konaklayacaksanız öncelikle bu meydanlarda denk geleceğiniz turlara katılabilirsiniz. Şehir turu yapılan treni de görebilirsiniz. Bununla turunuzu yapıp sonrasında yürüyerek daha kolay keşfedebilirsiniz. Bunun öncesi veya sonrasında yukarıda bahsettiğim belediye binası kulesinden şehri görmeniz sonraki yürüyüşlerde kolaylık sağlayacaktır. Şehirde dolandıkça yolunuz sürekli bu meydana çıkacaktır. Yakınlarındaki sokaklarda kafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.

Lviv gezi rehberi

Lviv Opera Binası

Lviv Opera Binası Gece Görünümü

Ukrayna’da Opera Binaları meşhurdur. Gelmeden önce programlara bakıp hatta bileti önceden alarak akşamları varsa bir konser veya operaya gidebilirsiniz. Diğer gezi yazılarında çok ucuz filan yazarlar genelde. O kadar ucuz sayılmaz. Arka sıralardan alırsanız ucuzdur sadece. Lviv Opera Binası da şehrin kalbinde yer aldığı için merkeze girer girmez göreceksiniz. Önünde havuz ve uzunca bir park bulunan bu alanda zaman zaman festivaller yapılmaktadır.

Taras Şevçenko Anıtı

Lviv Taras Şevçenko Anıtı
Taras Şevçenko Anıtı

Eserleri ile Modern Ukraynacanın temelini attığı kabul edilen, Ukrayna’nın her yerinde anıt ve heykellerini görebileceğiniz Taras Şevçenko’nun anıtı da opera binasının önündeki alan içerisindedir.

Pototski Sarayı

Lviv Pototski Sarayı
Pototski Sarayı

İçinde Lviv Sanat Galerisi’nin de bulunduğu Pototski Sarayı turistlerin sıklıkla uğradığı bir yerdir. Şehir merkezinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Yürüme rotanıza dahil edebilirsiniz.

Liçakiv Mezarlığı

Lviv Liçakiv Mezarlığı
Liçakiv Mezarlığı

Liçakiv mezarlığı zaman içinde bir turizm destinasyonuna dönüşmüş. Çok büyük bir alana yayıldığı için tümünü gezmek epeyce zaman olacaktır. Tarihi bir mezarlık ve Ukrayna ile Polonya için önemli ve meşhur pek çok kişinin mezarı da bulunmaktadır. Merkezden yürümek için biraz uzak kalabilir ama yürümeyi sevenler için zorlayıcı olmaz.

Boim Şapeli

Lviv Boim Şapeli
Boim Şapeli

Siyah ve oyma heykellerden oluşan dış yüzü ile 1600’lerde yapılan bu şapel Rinok Meydanı çevresinde dolanırken dikkatinizi çekecektir.

Aziz Corç Katedrali

Lviv Aziz Corç Katedrali
Aziz Corç Katedrali

1740’ta açılan barod ve rokoko tarzı mimarisiyle dikkati çelen katedral merkezden tren garına giden yol üzerinde bir tepede yer almaktadır.

Bernardine Kilisesi ve Manastırı

Lviv Bernardine Kilisesi ve Manastırı
Bernardine Kilisesi ve Manastırı

Şehir merkezinde yer alan ve 17. yüzyılda yapılmış bir katolik kilisesini özellikle haftasonu ziyaret ederseniz ayin, düğün ya da vaftiz törenine denk gelebilirsiniz.

Dominikan Katedrali

Lviv Dominikan Katedrali
Dominikan Katedrali

Geç barok mimarisiyle dikkat çeken manastır son olarak 18. yüzyılda yeniden inşa edilmiş.

Hepsi elbette bu kadar değil. Sokakları gezdikçe bu yazının içine dahil etmediğimiz pekçok detayı keşfedeceksiniz. Tarih ve kültür turu sevenler Lviv’i 2 günde tamamen ve rahat rahat gezebilir. Eğer 1 hafta süreli olarak gelecekseniz Lviv dışındaki yakın yerlere, özellikle Karpatlar’a trenle geçebilir dağ havası alabilirsiniz. Yahut trenle Kiev’e de geçebilirsiniz.

** Yazı ve fotoğraflar telif kapsamında olup, kopyalanması ve farklı ortamlarda kullanılması suç teşkil etmektedir.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com