Lugansk bölgesindeki yangınlarda 11 yerleşim yeri ateş çemberinde (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lugansk bölgesindeki büyük çaplı yangınlar sonucunda dört kişi öldü, üç kişi daha hastaneye kaldırıldı, yangın giderek büyüyor ve 10 bin hektar alanı daha kapladı; ateş çemberi içinde 11 köy var, 64 bölgede yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

Lugansk bölgesindeki yangınlarda 11 yerleşim yeri ateş çemberinde (video)

Lugansk bölgesel devlet yönetimi basın servisi tarafından yapılan açıklamada “Durum çok zor, yangın günde neredeyse 10 bin hektarlık alana daha yayıldı. Severodonetsk’in yakın çevresi de dahil olmak üzere 11 köy ateş çemberi içindeydi … Dört kişi öldü, biri ormancıydı, üç kişi daha karbonmonoksit zehirlenmesiyle hastaneye kaldırıldı. Düzinelerce ev ve kamu binası yangından zarar gördü.” denildi.

1 Ekim 2020 sabah 07:00 itibariyle Lugansk bölgesinde 82’si söndürülen olmak üzere 146 yangın kaydedildi, 64 yangın bölgesinde söndürme çalışmaları devam etmektedir.

Novoaydar bölgesinin yerleşim yerleri en çok zarar gördü: 26 ev yangından zarar gördü. Muratovo köyü, Kryakovka köyünde 5 ev (2’sinde yaşanıyordu) ve Triokhizbenka köyünde 2 ev hasar gördü. Muratovo köyünden 35 kişi tahliye edildi. Yetişkinler geçici olarak Novydar’daki bir okula, çocuklar da yerel bir hastaneye yerleştirildi.

Stanichno-Lugansk bölgesinde, Olkhovoe, Lobochevo ve Geyevka köylerinin yakınındaki bir orman yangını 200 hektardan fazla alanı kapladı ve üç yerde sazlıklar ve kuru bitki örtüsü alev aldı.

Polovinkino, Starobelsky bölgesi, üst ateşe geçişle birlikte iğne yapraklı atıkların tutuşmasıyla birlikte 3 yangın bölgesi daha oluştu. Evlere zarar gelmedi.

Yangın Severodonetsk yönünde yayıldı. Özellikle gece saatlerinde Voronovo köyünde çıkan büyük yangın sonucu 4 sokakta birde yangın çıktı. Sirotino ve Oskolonovka köylerinde yangın konutlara yayıldı. Yaklaşık 85 kişi tahliye edildi ve geçici olarak Severodonetsk’teki okullara yerleştirildi. Bölgesel merkez için henüz bir tehdit yok.

Yangın, saniyede 20 metreden fazla kuvvetle esen rüzgarlar ve rüzgarların ani yön değiştirmesiyle kontrol altına alınmakta zorlanılıyor.

Yangınların nedenleri soruşturmalar sonucunda belirlenecek.

Yangınların söndürülmesinde toplam 1229 personel ve 204 ekipman görev almaktadır. Ulusal Polis Teşkilatı’ndan personel ile Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden ekipman ve personel de ormancılık ekiplerine destek vermektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com