Lifecell: Ukrayna, karantina takibine dönük etkin mobil çözümlerini kullanamıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lifecell CEO’su İsmet Yazıcı, Ukrayna’nın mobil abonelerin zorunlu kaydını yapana kadar virüsün yayılmasını kontrol etmek amacıyla kullanılan mobil uygulamaları kullanamayacağını belirtti.

Ukrayna’da kayıtsız şekilde SİM kart alınması nedeniyle dünyada kullanılan mobil çözümlerin Ukrayna’da etkili şekilde kullanılamayacağını belirten Yazıcı “Karantina duyurulduktan sonra on binlerce insan, başta Avrupa ülkelerinden olmak üzere Ukrayna’ya döndü ve sürekli hareket eden milyonlarca abone görüyoruz, ancak bizim için bu kişiler sadece kayıt dışı SIM kart kitlesi. Bu kişiler kim, kiminle temas kurduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden salgını durdurmak için dünya çapında kullanılan çözümlerin Ukrayna’da etkin bir şekilde kullanılamamasının nedeni tam olarak budur.” dedi.

Lifecell CEO’suna göre, Çin, Güney Kore, İsrail ve diğer gelişmiş ülkeler virüsün yayılmasını kontrol etmek için teknolojik çözümler kullandılar. Aynı zamanda, tüm bu ülkelerde abonelerin bir kaydı olduğunu ve şebeke içerisindeki her bir numaranın arkasında kimin olduğu konusunda net bir anlayış olduğunu vurguladı.

“Ve bu, abonelerin yerini belirlemeyi, ikamet ettikleri yerle karşılaştırmayı ve karantinaya uymalarına ilişkin veri elde etmeyi mümkün kılıyor. Bu kişilerin gözlem altında tutulmasını veya kendi kendilerini tecrit etme konusundaki diğer tüm temaslarının izlenmesini.” diye ekledi..

Ayrıca, Ukraynalı mobil operatörlerin abonelerinin, daha önce hiç kayıt olmadıkları gibi, operatörlerin bu kişilerin bilgilerine sahip olmadığını belirtti.

Aynı zamanda, lifecell CEO’suna göre, Ukraynalılar Messenger, WhatsApp, Facebook, Alibaba veya Amazon gibi hizmetleri kullanıyorsa, tüm bu uluslararası şirketler bu kişiler ve hatta arkadaş çevresi hakkında tam bilgiye sahipler.

“Bu bir paradoks: bir yandan Ukraynalı aboneler, kayıtlı olmadıkları için özgür olduklarını düşünüyorlar. Öte yandan, diğer dünya platformlarını kullanırken kesinlikle şeffaflar.” dedi.

Yazıcı, lifecell şebekesinde karantina döneminde ses trafiğinin arttığını, bu artışın mobil internet tüketimine göre önemli ölçüde olduğunu da söyledi.

Ukrayna’da üçüncü büyük mobil operatörü olan lifecell’in CEO’su, “Her şeyden önce, bu durum insanların çoğunlukla evde oldukları, seyahat etmedikleri için yerel wi-fi ağlarını daha fazla kullandıkları gerçeği ile açıklanabilir.” dedi.

Buna ek olarak, şirketin CEO’suna göre, karantina döneminde, Paycell’e (lifecell mobil para hizmeti) yapılan ödemelerin sayısı ve hacmi % 40’tan fazla arttı.

Lifecell, Ukrayna’nın üçüncü büyük mobil operatörü olup 2019 sonu için aktif abone sayısı 7.4 milyon olup toplam abone sayısı ise 8.9 milyondur.

2019’un sonunda, lifecell, 2018 yılına göre % 14.4 daha az olarak 1.114 milyar UAH net zarar açıkladı. Aynı zamanda, operatörün geliri % 13.6 oranında artarak 5.984 milyar UAH’a yükseldi.

Kaynak: interfax.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com