Küresel ısınmanın Ukrayna üzerindeki etkisi konusunda bilimadamları ne diyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Küresel ısınma Ukrayna’ya da ulaştı. İklim koşullarında anormal derecede hızlı bir değişiklik ve ortalama sıcaklıkta yıllık artış kaydedilmeye başlandı. Birçok uzman, küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini konusunda tahminlerini paylaşıyor.

Ancak Ukrayna Hidrometeoroloji Araştırma Enstitüsü Uygulamalı Klimatoloji Laboratuarı Başkanı Svetlana Krakovskaya, önümüzdeki yıllarda Ukrayna’nın bu fenomenden faydalanabileceğine inanıyor. Krakovskaya aynı zamanda fiziksel ve matematiksel bilimler adayı, iklim değişikliği konusunda hükümetler arası uzmanlar grubunun bir üyesi,

Küresel ısınma Ukrayna‘nın ısınmadan tasarruf etmesine yardımcı olacak. İklim değişikliğinin Ukrayna’ya fayda sağlayabileceğini savunuyor.

Svetlana Krakovskaya kendisiyle yapılan röportajda “Bazı bölgelerde iki hatta üç ürün yetiştirmek mümkün olacak. Ayrıca, her yıl Ukrayna’da daha önce egzotik kabul edilen ürünler yetiştirmek için daha elverişli koşullarımız olacak. Kış, artık ısıtmaya daha az para harcamanıza izin verecek.” diyor.

Uzman ayrıca, küresel ısınmanın yılın farklı zamanlarındaki yağışları etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

Krakovskaya “Ülkedeki yağış miktarı yaklaşık olarak mevcut seviyede kalacak, ancak çoğu soğuk mevsimde düşecek. Yaz ve sonbahar daha kurak olacak, Ukrayna’nın güneyindeki iklim daha kuru ve daha sıcak olacak. Sulama için nispeten daha düşük miktarlarda suyu yönetmek zorunda kalacağız. Bu arada, iklim değişikliğine uyum sağlama görevi dünyanın tüm ülkelerinde ön plana çıkmaktadır” diye ekledi. .

Ayrıca 2020 kışının neden bu kadar sıcak olduğunu anlattı.

“Bunun önemli nedenlerinden biri, kutup enlemlerinde dönen, kutup dairesi etrafında büyük bir hızla hareket eden ve Kuzey Kutbundan soğuğu bırakmayan kutup çemberinin stabilitesidir. Bazı yerlerde bükülme gerçekleştiğinde, Avrupa’ya (Ukrayna dahil) veya Kuzey Amerika’ya soğuk akış sağlıyor. Bu kış, bu girdap son derece stabil kaldı, bu nedenle soğuk kayması olmadı. Bu, son yıllarda atmosferik süreçler için çok tipik bir durum değil.” diye özetledi.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com