Kuleba: Ukrayna’nın NATO üyeliği an meselesi; bölgesel ittifaklar geliştiriyoruz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna NATO üyeliği konusunda kararlılığını sürdürüyor ve güvenliğini güçlendirmek için bölgesel ittifaklar geliştiriyor.

Dmitriy Kuleba

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından “Ukrayna 30: Uluslararası Politika” forumunda “Ukrayna NATO’ya üye olacak. Bu bizim ödeyeceğimiz bir zaman ve bedel meselesi. Büyük bir ittifakın üyesi olana kadar etrafımızı dost devletlerle yapacağımız ittifaklarla kuşatmalıyız.” dedi.

Bakan, Ukrayna’nın güvenliğini güçlendirmek için ABD, İngiltere ve Türkiye ile askeri-teknik işbirliği geliştirdiğini ve ayrıca NATO’nun Gelişmiş Fırsatlar Programına katıldığını vurgulayarak “Henüz NATO üyesi değiliz. Diğer devletlerden güvenlik garantimiz yok. Dünyanın birçok önemli ülkesi siyasi nedenlerle bize savunmamızı güçlendirecek silahlar satmıyor. Bu acı bir gerçektir.” dedi.

Bakana göre, Ukrayna ayrıca AB ve NATO’ya entegrasyona yardımcı olması gereken bölgesel ittifaklar da yaratıyor. Kuleba “Geçen bir buçuk yılda, Ukrayna ve Türkiye’nin Quadriga’sını, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’nın İlişkili Üçlüsü’nü ve Ukrayna, Polonya ve Litvanya’nın Lublin Üçgeni’ni oluşturduk. Üçgenin ayrıca çok daha geniş bir bağlamı var: Bu Ukrayna’nın Orta Avrupa’daki rolünün aktif olarak güçlendirilmesinde önemli bir unsur. Orta Avrupa’da, biz kendimiziz. Ve Ruslar, Belaruslar ve Ukraynalılardan oluşan “tek bir halk” yoktur. Eğer, Avrupalılığımız konusunda “üç kardeş halk” hakkında bir efsane varsa, bu daha çok Lehler, Çekler ve Ruslar hakkında bir efsanedir.” diye ekledi.

Daha önce Kuleba, NATO’nun Ukrayna’ya İttifak’a katılımı için bir takvim veya yönerge vermeye hazır olmadığını belirtmişti.

ukrhaber.com

Ukrayna resmi verileri gerçeklikten uzaktır. Kayıtdışı ekonomi GSYİH’nın %40’ını da aşabilir (uzman görüşü)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com