Kuleba: Rusya, Zelenskiy ve Putin görüşmesinin yapılmasından kaçınıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Kiev’in toplantıdan kaçmadığını ve buna hazır olduğunu kaydetti.

Ukraynalı yetkililere göre, Rusya Federasyonu sürekli olarak Ukraynalı ve Rus liderler arasında bir toplantı yapmaktan kaçınmak için bahaneler buluyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba , Inter TV kanalında katıldığı bir yayında, Ukrayna tarafının toplantının gerçekleşmesi için hazır olduğunu söyleyerek “…ama Rus tarafının böyle bir toplantıdan kaçınmak için sürekli bahaneler bulduğu izlenimini ediniyoruz.” dedi.

Aynı zamanda Rus liderin basın sekreteri Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeye ve ikili ilişkileri normalleştirme yolunda birlikte ilerlemeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya 1 Kanalında bir programda konuşan Peskov “Başkan Putin’in siyasi iradesinden bahsedecek olursak, bunu açıkça doğruladı ve yeniden teyit etti: görüşmeye hazır. Rusya-Ukrayna ilişkilerinin şu anda içinde bulunduğu durumdan üzgün ve teoride bir görüşmenin olması gerektiğine inanıyor. Elbette ilişkileri düzeltmek için. Ama şimdiye kadar Kiev’den aynı karşılıklı siyasi iradeyi görmüyoruz.” dedi.

Şu ana kadar görüşme hazırlıkları konusunda bir ilerleme kaydedilmediğini kaydeden Peskov “Gerçek şu ki, bizim için Kırım konusu yok. Ve Ukrayna Devlet Başkanlığı’nın ofisinde bize söylendiği gibi, Zelenskiy Kırım’ı tartışmak istiyor. Peki, Kırım’ı hangi açıdan konuşacak? Belli ki bu açıdan burası Rusya Federasyonu’na bağlı bir bölge olduğu görüşündeler ve bu bağlamda müzakerelerin gündemine konu olamaz. Bu nedenle şu ana kadar bu konuda bir ilerleme sağlanamadı.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları dikkate alındığında, basın sekreterine bu toplantının ne kadar gerekli olduğu da soruldu. Ukrayna halkının Zelenskiy’in çalışmalarını ve açıklamalarını değerlendirmelerini belirten Peskov “Yalnızca Devlet Başkanı Putin tarafından temsil edilen Rusya Federasyonu’nun, Ukrayna ile ilişkileri normalleştirme arzusunu bir kez daha teyit ettiğini söyleyebiliriz”. dedi.

Süreç Nasıl Gelişti?

Nisan sonunda Vladimir Zelensky, Vladimir Putin’i savaşın devam ettiği herhangi bir noktada Donbass’ta buluşmaya davet etti. Rus tarafı da Ukrayna liderini Moskova’yı ziyaret etmeye davet etti.

Daha sonra Zelensky, Vatikan’da bir toplantı yapmayı teklif etti.

Ukrayna’da ilk donlar bekleniyor: Hava tahmincileri tarihi belirledi

Temmuz ayı başlarında, Vladimir Putin’in basın sekreteri Dmitriy Peskov, Kremlin’in olası bir toplantıya hazırlanmadığını söyledi. Peskov daha sonra Zelenskiy’nin Kırım’ın mülkiyeti konusunu görüşmek istediği için toplantının düzenlenmesinde bir sorun olduğunu savundu ve Ukrayna tarafının gündeme getirmek istediği yarımada konusu müzakerelerin gündem maddesi olamaz dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com