Kuleba: NATO 2008’den beri Ukrayna’nın üyeliği için hiçbir şey yapmadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, 2008 Bükreş zirvesinden bu yana NATO’nun Ukrayna’yı İttifak üyesi yapmak için hiçbir çaba göstermediğini söyledi.

Anadolu Ajansı’na bir röportaj veren Ukrayna Dışişleri Bakanı, NATO’nun Ukrayna’ya üyelik için gereken reformların net bir listesini sağlaması gerektiğini söyledi.

2008’de Bükreş’teki İttifak’ın Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyesi olacağını “çok açık bir şekilde belirttiğini” kaydetti.

NATO’ya giriş sürecinde yapılması gerekenler hususunda Kuleba, “Dolayısıyla NATO’ya sorum, tam olarak kaç reform istiyorsunuz? Bize net bir liste verin.” görüşünü paylaştı.

Putin ile Biden arasında yapılan görüşmeden güven seviyesinin çok düşük olduğu çıkarımında bulunduğunu paylaşan Kuleba, “Ancak ABD’nin, Ukrayna’nın yanında olacağından ve Rusya ile arkamızdan anlaşma yapmayacağından şüphemiz yok.” diye konuştu.

Kuleba, Biden’ın birçok konuşmasında Ukrayna’nın NATO’ya alınacağını vurgulamasına rağmen bu konuda kendilerine zaman çizelgesine yönelik tek bir ipucu verilmediğine dikkati çekti.

2008 yılından beri NATO’nun adım atmadığını vurgulayan Kuleba “Aynı zirvede liderler dışişleri bakanlarına her iki ülkeye de üyelik eylem planları sunmayı düşünmeleri talimatını verdi. 2008’den beri NATO’nun bunu başarmak, bu kararı uygulamak için ne yaptığını sorarsanız, çok dürüstçe cevap vereceğim: hiçbir şey” dedi.

Kuleba’nın 18-20 Haziran tarihlerinde Antalya Diplomatik Forumu’na katıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com