Kolomoiskiy’nin şirketi Privatbank’a karşı olan davasını kazandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Ticaret Mahkemesi’nde görülen bir davada Igor Kolomoiskiy ve Gennadiy Bogolyubov’un sahibi olduğu Arlan şirketi, Privatbank’a karşı davayı kazandı. Privatbank 17.6 milyon grivna ödeyecek.

Mahkeme Privatbank’ın Arlan şirketine 17.6 milyon grivna borç ödemesi gerektiğini karar verdi. Söz konusu borç, Privatbank’ın kamulaştırılmasından önce bankanın Ukrayna Ulusal Bankası’ndan aldığı bir krediye ipotek olarak Arlan şirketinin mülkünü göstermesi üzerine ortaya çıktı.

2019 sonbaharında, Ukrayna Merkez Bankası kredi için Arlan’dan para talep etmeye başladı, bu nedenle şirket NBU ile bir anlaşma imzaladı ve söz konusu tutarın tamamını ödemeyi kabul etti. Akabinde Arlan şirketi PrivatBank’a, verilen krediler için Merkez Bankası’na ödenen parayı tazmin etmesi için dava açtı.

Privatbank’ın mahkeme kararını temyize götürme hakkı bulunmaktadır.

Süreç nasıl işledi?

18 Eylül 2019’da mahkemenin Arlan ve NBU arasında bir uzlaşma anlaşmasını onayladığı bildirildi.

6 Mayıs 2019’da Merkez Bankası’nın Dnipro’da bulunan Arlan’dan mülk ele geçirdiği biliniyordu. Oligarklar bu mahkeme kararına itiraz ettiler.

28 Ağustos 2019’da Kolomoiskiy’nin şirketi Merkez Bankası’na olan yükümlülüklerini ödemeye karar verdi: Dnipropetrovsk Bölgesi Ekonomi Mahkemesi, NBU ile Kolomoiskiy’nin Nikopol Ferroalloy Tesisi arasında bir uzlaşma anlaşmasını onayladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com