Kisilevskiy: Türkiye ile bir STA’da aslolan Ukrayna’nın çıkarlarıdır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada Ekonomik Kalkınma Komitesi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kisilevskiy, Türkiye ile bir serbest ticaret bölgesi (STA) anlaşması yapmak için, Ukrayna’nın çıkarlarını savunan sorumlu bir yaklaşım benimsemenin gerekli olduğunu düşünüyor.

bayrak türkiye ukrayna

İnterfax Ukrayna’nın verdiği habere göre Kisilevskiy, Perşembe günü Ukrayna İşverenler Federasyonu’nun Piyasa Ekonomisi Geliştirme Merkezi CMD-Ukrayna ile ortaklaşa düzenlediği “Ukrayna-Türkiye Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması: Fırsatlar ve Riskler” konulu yuvarlak masa toplantısında bu görüşünü ifade etti.

Ona göre Türkiye, Ukrayna’nın önemli bir ticaret ortağıdır, bu nedenle bu etkinlikte ortaya çıkan sorunlar Ukrayna ekonomisi için son derece önemlidir. Buna göre, olası bir STA’nın Türkiye ile etkisi önemli olacaktır, tek soru hangisi: olumlu mu olumsuz mu?

Kisilevski Facebook sayfasında yazdığı mesajda ise “Şimdi Ukrayna-Türkiye ticareti nedir? 2019 yılında Türkiye pazarına 2.62 milyar dolarlık mal sattık, Türkiye bizim pazarımıza 2.36 milyar dolar sattı. Yani pozitif bakiye 264 milyon dolar oldu. Böylece bu gösterge son 8 yılda 6.6 kat azaldı. Üstelik, ikili ekonomik ilişkiler tarihinde ilk kez 2020’nin ilk dokuz ayında Ukrayna ile Türkiye arasında 16.8 milyon dolarlık negatif ticaret dengesi kaydedildi.” dedi.

Milletvekili, bu durumun sebebinin Ukrayna ihracat yapısında birincil işlenmiş malların hakim olması ve Türk firmalarının Ukrayna’ya ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ürünler tedarik etmesi olduğuna inanıyor. Bu, Türkiye’nin hedeflenen devlet sanayi politikası ve ihracatı teşvik politikasının açık bir örneğidir. Ukrayna’da ise yüksek teknolojili ihracatı teşvik edecek tek bir gerçek araç henüz piyasaya sürülmedi.

Dolayısıyla Ukrayna için müzakere sürecindeki en hassas konu, iki ülkenin mallara uygulanan ithalat ve ihracat vergilerini ne kadar ve ne zaman azaltacağıdır. Ve bu bağlamda, Türkiye’nin neredeyse dünyadaki en yüksek tarife korumasına sahip olduğunu söylemek önemlidir. Doğal olarak, Ukrayna’dan birkaç kat daha yüksektir. Dahası, Ankara’nın tek taraflı olarak Ukrayna mallarının yarısından fazlasına tek taraflı olarak ithalat vergilerini artırma hakkı olduğunu söylüyor Kisilevskiy.

Aynı zamanda, Türkiye emtia kalemlerinin çoğunda, AB ile gümrük birliği çerçevesi dahil olmak üzere, % 50-225 seviyesinde koruyucu ithalat vergisi uygulamaktadır.

Komite başkanına göre, “Şimdi Türkiye aslında Ukrayna’dan işlenmiş tarımsal ürünleri serbest ticaret rejiminin dışında tutmasını, mamul malların Türkiye pazarına erişimindeki kısıtlamaları ve ihracat sübvansiyonlarını korumasını, hem de tarım ve mamul mallar üzerindeki ithalat vergilerini anında düşürmesini talep ediyor. Türkiye, hammaddelere uygulanan ihracat vergilerini kaldıracak.”

“Dahası, ticaretin artması için bir ön koşul olarak son derece alaycı bir şekilde tartışılıyor.” diyen Kisilevskiy bu koşullar altında STA’nin Ukrayna için olumlu bir etki yaratmayacağına inandığını belirterek “En azından, bu, ekonominin maksimum, daha da sanayisizleşmesi olarak hammaddelerin payında kademeli bir artışla mevcut ihracat yapısının korunması anlamına geliyor” diye açıklıyor.

Kisilevskiy, aynı zamanda STA’nın Türkiye için bu şartlarda imzalanmasının Ukrayna hammaddelerine erişim ve bitmiş ürünler için bir pazar sağlayacağını söyledi.

“Ne yapmalı? Öncelikle, şimdi Ukraynalı müzakerecilerin gerçek niyetlerini hemen öğrenmek gerekiyor. Ukrayna vatandaşları ve Ukraynalı iş dünyası, Ukrayna’nın ve ekonominin her bir sektörünün ne kaybedeceğini ve ne kazanacağını bilmelidir. Bu amaçla, ben ve parlamentodaki diğer 25 meslektaşım bir parlamento araştırması hazırladık. Komite başkanı, taslak anlaşmanın güncel versiyonunu, tarife tekliflerini vb. almak için Başbakan Denis Şmigal‘e sundu. İkinci olarak, müzakerelerde “kırmızı” çizgileri açıkça belirtmemiz gerekiyor: Neyi elde etmek istiyoruz ve neyi teslim edemeyiz?

Bir milletvekili olarak, Rada’nın ekonomi komitesiyle birlikte, bu kritik konuları hükümete getirmede iş dünyasının temsilcilerinin de bulunmaya hazır olduğunu sözlerine ekleyen Kisilevskiy “Türkiye-Ukrmetallurgprom, Ukrcement Association, Ukrayna İşverenler Federasyonu, Ilyashev & Partners hukuk bürosu ile bu ticari görüşmelerde Ukraynalı iş dünyasının çıkarlarını belirlemek için sanayi dernekleri ve analitik merkezlerin aktif bir pozisyonunu bekliyorum.” diye özetledi.

Ekonomi Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, 28 Ağustos’ta Türkiye, Ukrayna mallarının kendi pazarına erişimi için güncellenmiş bir tarife teklifi gönderdi. Aynı zamanda Ukraynalı üreticiler, yılın başından beri ülkenin uygulamaya koyduğu birçok kısıtlayıcı önlemle karşı karşıya bulunmaktadır.

Daha önce, Avrupa İşadamları Derneği (EBA) yetkilileri, Türkiye’nin Ukrayna şekerleme ürünlerine gümrük vergilerini artırmasını önlemek için acil önlemler almalarını istedi. 20 Ağustos’ta Türkiye Cumhurbaşkanı’nın şekerleme ürünleri dahil 115 mala ek gümrük vergisi getiren bir kararı yürürlüğe girdi. EBA, kendisine göre, AB’den gelen ürünler ve Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları imzaladığı ülkeler dışında, Türkiye’ye ithal edilen şekerleme ürünlerine % 15 ila % 20 oranında ek vergi uygulanacağını açıkladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com