100. Yılında Milli Mücadele Kiev’de Düzenlenen Programla Anılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Milli Mücadele, 100. Yılında Kiev Yunus Emre Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Programla Anılacak

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi (30 Ekim 1918) ile Türkiye Birinci Dünya Savaşının galip devletlerinin işgallerine maruz kalmıştı. Galip devletler, mütarekeye uymuyor, Türk tarafının antlaşmaya sadık kalmasını fırsat bilerek Türkiye’nin dört bir yanında işgal hareketlerine girişiyordu. Dört bir yanı düşmanlarca sarılan Türk milletinin ise bu işgali kabul etmeye niyeti yoktu. Anadolu’da ve Trakya’da cemiyetler toplanıyor, işgaller protesto ediliyor ve Milli Mücadelenin zemini hazırlanıyordu. Anadolu’dan yükselen ve işgale “hayır” diyen bu sesleri birleştirecek bir başkumandana ihtiyaç duyuluyordu.

13 Kasım 1918’te İstanbul’a geldiğinde Boğaz’a demirleyen İşgal donanmasını için yaveri Cevat Abbas Bey’e “geldikleri gibi giderler” diyen Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’nun hürriyet aşkını ruhunda hissediyor ve tüm kalbiyle buna inanıyordu.

İşte tam 100 yıl oldu. Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk, tam 100 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak kahraman milletin başına geçti. O günden itibaren başta Atatürk, Türk Ordusu ve Türk milleti yekvücut olarak bir destan yazmaya başladı. Ve bu destan 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin kurulması ile Türk tarihinde yeni bir çığır açtı.
Kiev Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kiev Milli Dil Bilim Üniversitesi 3 numaralı binada düzenlenecek olan panel programında 100. yılını idrak ettiğimiz Milli Mücadele anılacak. Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kalan Milli Mücadele öncesinde Türkiye’nin durumunu ele alacak. Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü ve tarihçi Dr. Ender Korkmaz ise Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından başlayarak Cumhuriyetin ilanına giden süreci anlatacak. 16 Mayıs Perşembe günü Kiev Milli Dil Bilim Üniversitesi 3 Numaralı Bina Konferans Salonunda düzenlenecek olan bu etkinliğe konuya ilgi duyan herkes davetlidir.

Tarih: 16 Mayıs 2019 / Perşembe Saat: 14.00
Yer: Kiev Milli Dil Bilim Üniversitesi 3 Numaralı Bina Konferans Salonu (Labarotorna, 5/17)
(Etkinlik çok dilli olacaktır. Etkinliğe katılım serbest ve ücretsizdir.)

Інститут ім. Юнуса Емре в Києві проведе захід із нагоди 100-річчя Турецької національної боротьби.

Після підписання Мудроської угоди про припинення вогню наприкінці Першої світової війни (30 жовтня 1918), держави-переможці намагаються окуповувати турецькі землі. Вони не дотримуються угоди і, користуючись тим, що турецька сторона дотримується умов, намагаються окупувати Туреччину з усіх боків. Втім, турецький народ, оточений сильним ворогом, не мав наміру прийняти такий хід подій. В Анатолії та Фракії збираються з’їзди, проходять протести проти окупації та готується основа для Національної боротьби. Відчувається потреба в головнокомандувачі, котрий об’єднав би Анатолійців, які твердо казали “ні” окупації.
13 листопада 1918 року, коли окупаційний флот прибув до Стамбулу та пришвартувався в Босфорі, Мустафа Кемаль Ататюрк сказав своєму помічнику Джевату Аббасу: «Як прибули – так і підуть». Він відчував душею любов Анатолії до свободи і вірив у це всім своїм серцем.
Рівно 100 років тому, 19 травня 1919 року головнокомандувач Мустафа Кемаль Ататюрк прибув до Самсуна і став на чолі героїчного народу. Відтоді Ататюрк, турецька армія й турецька нація стали одним цілим та поклали початок великій епосі героїзму. 29 жовтня 1923 року була заснована Республіка, а в історії Туреччини настала нова ера.
У 3-ому корпусі Київського національного лінгвістичного університету відбудеться захід Інституту імені Юнуса Емре в Києві, приурочений 100-річчю Турецької національної боротьби. Викладач факультету історії університету Акденіз, проф., д-р., Екрем Калан розповість про стан Туреччини до початку національної боротьби, а директор Інституту ім. Юнуса Емре в Києві, історик, д-р. Ендер Коркмаз — про період від прибуття Ататюрка до Самсуна й до проголошення Республіки.
Запрошуємо всіх бажаючих на захід.

Дата: 16 травня 2019, четвер
Час: 14.00
Місце: Конференц-зала 3 корпусу Київського національного лінгвістичного університету. (вул. Лабораторна 5/17)
Вхід вільний. Виступи відбудуться кількома мовами.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com