Kiev’de yeni binalarda konut fiyatları geriledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Konut fiyatlarındaki düşüşe neden olan önemli bir faktör Ukrayna grivnasının Amerikan dolarına karşı güçlenmesi oldu.

Delo.ua‘nın verdiği habere göre, bilgi-analitik portalı “3m2” baş uzmanı Viktorya Bereşçak tarafından yapılan açıklamaya göre Ağustos ayının sonuçlarına göre, Kiev‘deki yeni binalarda ortalama konut satış fiyatı % 1.7 azaldı ve metrekare başına 23.1 bin grivna seviyesine geriledi.

Ekonomik bir gerçek olarak da üreticilerin yeni sezon için yapılan indirimlerle alıcının ilgisini artırma konusundaki isteklerini etkiledi. Birçok inşaat firmasının 31 Ağustos’ta biten promosyon teklifleri olduğunu belirtti.

Bereşçak’a göre bununla birlikte, sonbaharda, yeni binalarda metrekare başına ortalama satış fiyatında bir artış olasılığı yüksek.

Ayrıca bakınız: Uzmanlar 2019’da Kiev’de Daire Fiyatlarının Nereye Gideceğini Değerlendirdi

“Metrekare birim fiyatını etkileyecek inşaat malzemelerinin, özellikle tuğla, beton, donatı gibi malzemelerde fiyat artışı bekleniyor. Bu nedenle fiyatlar % 1-3 oranında artacak. % 2-5’e de ulaşabilir” dedi.

2019’un ilk yarısında Ukrayna’da , 2018’deki aynı döneme göre % 50,6 artışla 4.9 milyon metrekarelik konut yapılmıştı. Ayrıca 2018’de aynı döneme göre Ocak-Nisan 2019’da inşaat hacmi % 28.1 arttı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com