Kiev’de Yapılmakta Olan Konut Projelerinin 150’den Fazlası Riskli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Emlakçılar Kulübü ve Monitor.Estate tarafından yapılan bir çalışmanın sonucuna göre Kiev’de inşaatı başlanan toplam konut projelerinin % 73’ünü oluşturan 152 projede riskli durumlar bulunmaktadır.

Şirketin uzmanları, 2019-2022’de devreye alınması planlanan Kiev’deki 208 konut projesini analiz etti.

Epravda sitesinin haberine göre, Ukrayna’daki birincil konut piyasasının yasal çevrimiçi denetimi konusunda uzmanlaşmış Monitor. Estate şirketinin kurucusu Vladimir Kopot “Kiev’deki toplam inşa edilmekte olan konut projesinin % 51’inden fazlası olan 107 proje uygun olmayan arazilerde inşa edilmekte, toplam projelerin % 48’i olan 101 proje için ise inşaat çalışmaları için izin alınmamıştır.” dedi.

Uzmana göre, inşaat çalışmaları için gerekli lisanslar olmadan 12 proje (toplam yeni bina sayısının % 5’i) tamamlandı ve geliştirici firmaların vergi borcunun bulunduğu bir başka 125 inşaat işi de yapıldı.

Uzmana göre, en fazla riskli yeni bina sayısı Holosievski’de (29 proje, bölgedeki toplam projelerin % 78.4’ü), Şevçenski’de (22 proje veya bölgedeki projelerin sayısının % 66.7’si). ve Solomenski bölgelerinde (20 proje, % 71,4) yoğunlaşmıştır

Ukrayna Emlakçılar Kulübü’nün kurucu ortağı Olga Solovey’e göre, çalışmanın sonuçları inşaat endüstrisinin bir yandan yetkililerin keyfiyetini ve diğer yandan da geliştiricilerin faaliyetlerinin kontrol edilemezliğini imkansız kılacak önemli reformlar gerektirdiğini gösteriyor.

Bu nedenle Mimari ve Yapı Denetiminde etkili bir reform yapılması, inşaat endüstrisindeki sorunların çözülmesinin önemli yönlerinden biri haline gelebilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com