Kiev’de şehrin merkezinde bir Kazak köyü: Mamayeva-Sloboda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev gezilecek yerler listesinde yer alması gerektiği halde çok bilinmediğini gördüğümüz bir yer: Mamayeva-Sloboda. Kazak kelimesi, Ukraynaca “Козак”, İngilizce “Cossack” olarak yazılmaktadır.

Kazak, farklı dillerde kozak, kosak, kossak, kazak, rus kazakları olarak da geçmektedir. Eski Türkçede maceracı, özgür insan anlamındadır.

Kazaklar Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Don ve Dinyeper nehirleri civarında ortaya çıkan etnik bir topluluktur. Kazakların bugünkü Kazakistan’da yaşayan Kazaklarla ilgisi yoktur. O nedenle daha net ifade için çoğunlukla Ukrayna Kazakları olarak geçmektedir.

Mamay ise bandura olarak da bilinen kobza çalan Ukrayna folklorik kahramanıdır. Kiev Bağımsızlık Meydanı’ndaki anıttan hatırlayabilirsiniz.

Kazak kültürünü yaşatmaya devam eden Mamayeva-Sloboda, Kiev’de şehrin içinde bulunan bir açık hava müzesi olarak 1990 yılında Şehir Konseyi tarafından kurulması için karar alınmış ve ancak 2009 yılında -19 sene sonra- ilk ziyaretçisini almıştır.

Mamayeva-Sloboda’ya ana kapıdan girdikten sonra bir tepenin üzerinde yerleştirilmiş  “mamay” yani bir kurgan ziyaretçilerini karşılar.


Mamayeva-Sloboda tamamıyle geleneksel bir Kazak yerleşimi dikkate alınarak kurulmuştur. Evler, kiliseler, ahırlar, kümesler, kilerler, at ve savaş eğitimi alanları gibi bir Kazak yerleşiminde bulunabilecek her türlü yapı ve alana yer verilmiştir. Ayrıca çalışanların üzerinde Ukrayna folklorik kıyafetleri, özellikle erkeklerin muhakkak Kazak saç modelleri ile içerde restoranda sunulan Ukrayna yerel yemekleri, satışı yapılan el sanatları ürünlerine kadar her detayda Kazak tarihi ve kültürü gözetilmiştir. Gelen Ukraynalı ziyaretçiler, özellikle çocukların da Ukrayna folklorik kıyafetler giydiklerini görebilirsiniz.

Giriş ücreti 120 UAH olup haftanın her günü gezilebilmektedir. Festival dönemleri, Ukrayna’nın milli ve dini bayramlarında, özellikle haftasonlarında ziyaretçi sayısının yüksekliğine paralel olarak farklı programlar da yapılmaktadır. Ukrayna için önemli olan geleneksel günlerde Mamayeva-Sloboda’da muhakkak özel etkinlik olmaktadır.

Mamayeva-Sloboda Fotoğrafları: https://www.ukrhaber.com/foto-galeri/mamayeva-sloboda/

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com