Kiev’de radyasyon tehlikesi yok; kirlilik birkaç gün daha devam edecek (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev ve çevresinde dün akşamüstü, çok kuvvetli kuzey ve kuzeybatı rüzgarları Çernobil yangın bölgesinden duman ve partikülleri şehrin üzerine taşıdı.

Akşama kadar Kiev ve bölgesinde devam eden kuvvetli rüzgarlar şehri bir toz bulutu ile kaplamıştı. Ancak herhangi bir koku ve duman yoktu. Akşamüstü itibariyle Çernobil bölgesinde kuru otlar ve eski yangından kalanların yer yer tutuşması, mevcut yangından ötürü biriken küller ve buna ek olarak Jitomir bölgesinde meydana gelen kuru ot yangını nedeniyle, kuvvetli rüzgarlar bu bölgelerdeki duman ve partikülleri daha güneyde olan Kiev’e doğru taşıdı.

Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko bir video mesajı yayınlayarak radyasyon tehlikesi olmadığını belirtti;

Друзі! Рано вранці поїхав у зону відчудження. Аби побачити та показати вам, чи тривають тут пожежі та чи може загрожувати Києву підвищення радіаційного фону.

Віталій Кличко paylaştı: 16 Nisan 2020 Perşembe

“İtfaiyeciler radyasyonla kirlenmiş hava olmadığını söylüyorlar. Kiev’den Çernobil’e kadar bir dozimetre ile ölçümler yapıldı. Uzmanlardan bilgileri aldık; sadece Kiev’de duman ve hava kirliliği var. Radyasyon yok.” dedi.

Şu anda binden fazla itfaiyecinin bölgede çalıştığını ifade eden Kliçko;

“Çok sayıda itfaiye ve ekip var. Şimdi Çernobil bölgesindeki bütün itfaiyecilerle toplantıdaydık. Radyasyon kirliliği olmadığı hakkında bilgi aldık. Bütün mesele dünkü kuvvetli rüzgarlarla ilişkili, açık yangın yok, herşeyi ortadan kaldırmak birkaç gün sürecek” diye vurguladı.

Kiev şu anda dünyanın en kirli havasına sahip

Herhangi bir radyasyon ya da kimyasal tehditin olmadığı şehirde ki hava bugünlerde dünyanın en kirlisi. Normal hava kirliliği endeksinin 50 olduğu durumda, şehirde hava indeksinin bir süre 315’lere kadar çıktığı, sonrasında ise 215’lere düştüğü belirtildi. Bu rakamlarla bile açık ara dünyanın en kirli havasına sahip görünmektedir.

Hava durumu kirliliğini anlık olarak şuradan izleyebilirsiniz.

Hava kirliliğinin etkisinden kurtulmak için ne yapmalı?

  • Evden çıkmayın
  • Pencereleri kesinlikle açmayın
  • Evde varsa hava temizleme cihazlarını çalıştırın
  • Günnde 2-3 litre su için
  • Evin içinde bir kap içinde su bulundurun
  • Burnunuzu tuzlu su ile temizleyin
  • Evde ıslak temizlik yapın

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com