Kiev’de Radikal fabrikası çevresinde cıva buharı oranı önemli ölçüde yükseldi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Enerji ve Çevre Koruma Bakanlığının basın servisi tarafından yapılan bir açıklama dikkate alındığında Kiev’de faal olmayan ‘Radikal’ fabrikasında önemli miktarda cıva kalıntısı bulunmaktadır.

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, bölge koruma altında olmadığı gibi çevresi de kapatılmamıştır.

Cıva buharlaşmasını ölçtükten sonra, farklı alanlarda 4 ila 16 kat fazla bir oran elde ettik. Yaz aylarında, gösterge 0 ila 40 katına ulaştı. Kirlenmiş alan çitle çevrilmiyor ve korunmuyor. Hemen yakınında iki bina inşa edildi, başka bir bina daha inşa ediliyor” denildi.

Radikal fabrikası Lisova metro istasyonuna birkaç yüz metre uzaklıkta olup Darinok alışveriş merkezi yakınındadır.

Sanayi Bakan Yardımcısı Roman Abramovski, bugünün öncelikli işinin çevreyi kapatmak ve eski hidroliz atölyesinin bulunduğu alana erişimi kısıtlamak olduğunu kaydetti.

Radikal üretim tesisinde Sovyet döneminde, duvarlarının arkasında denizaltılarda teleskopların yapıldığı gizli bir askeri tesis bulunmaktaydı. Bakanlığa göre, burası 200 bin tondan fazla kirlenmiş bina yapıları ve toprakları olan bir bölge.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com