Kiev’de otellerde fiyatlar düştü. Ukrayna’da otel yatırımları.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da konaklamanın bedeli düşüyor. Ribas Oteller Grubu Genel Müdürü Arthur Lupaşko tarafından açıklandığına göre 2019’un başından bu yana, Kiev ‘de ortalama otelde konaklama fiyatları (ADR) % 6 (2.7-3.7 bin UAH) düştü.

Küresel zincirlere ait beş yıldızlı otellerde, şehir merkezinde ortalama fiyat ise % 10-12 (6.5 bin UAH’dan) arttırıldı. Bu, genel yönetim kurulu tarafından açıklandı.

Ubr.ua’nın verdiği haberde Lupaşko’ya göre, üç-dört yıldızlı tesislerde tarifeler hemen hemen geçen yılla aynı kaldı. Ancak, oda doluluklarında hafif artış oldu. ADR’deki artış bu kategorilerde % 4 olarak gerçekleşti.

Lupoaşko “2018’in sonunda, beş yıldızlı oteller ortalama olarak % 50 doluydu. 4 ve 3 yıldızlı oteller ise biraz daha fazla, % 60-65 oranında.” diyor.

Kiev’deki Otellerdeki Oda Sayıları:

– 5* segmentinde 1,500’den fazla oda;
– 4* segmentinde 3,500;
– 3* segmentinde yaklaşık 4,000 oda;

Bakınız: Kiev ve Lviv Maliyet Etkinlik Analizi’nde İlk 10 Şehir Arasına Girdi

Böylece, Kiev’de bin kişi başına 3.5 oda düşmektedir. Bu rakam Doğu ve Orta Avrupa’da 9’u bulmaktadır. Ancak uzmanlar, yıldan yıla, durumun biraz eşitlendiğini, ekonomik ortamın iyileştirilmesi, büyük ağ operatörlerini ve yabancı yatırımcıları Ukrayna’ya girmeye teşvik edeceklerini düşünmektedirler.

“Otel tesislerinin geri ödemesi % 9’dan başlıyor. Aynı zamanda, geri ödeme süresi ortalama 7 ila 9 yıl arasında olabilir ve bazen oteller 10-15 yıl geri ödeme ile gerçek uzun vadeli yatırımlardır.” dedi.

Otelcilerine göre net oda gelirinin toplam gelirleri içindeki payı

– 5* otel – toplam brüt gelirin % 35 -% 72’si;
– 3* – % 50;
– Pansiyonlar – yaklaşık % 65-70.

Uzmanlar, yüksek fiyatlı segmentteki oteller için, fiyatlarının yüksek olmasına rağmen, diğer sınıflara göre daha güvenilir ve istikrarlı bir gelir sağladığını söylüyor.

Bugün yatırımın geri dönüş oranı, yılda % 10-15 olan Bukovel, Moriin, Truskavets merkezlerindeki en ilginç 3* otellerdir. Lviv, Kiev, Odessa, Harkov, Dnipro vebüyük iş şehirlerinde 4 * oteller yılda % 9-12 kazanabilirler.

Lupaşko “Önümüzdeki 5-10 yıl içinde potansiyel olarak ilginç olanlar, Slavske (“ ikinci Bukovel ”), Leonidovo, Gribovka beldesi (“Bukovel denizi ”), Vilkovo (“ Ukrayna’nın Venedik’i ”), Kuyalnik beldesi (Ukrayna Ölü Deniz) ve Ayrıca Zelejni Limanı ve Berdyansk. Bu bölgelere yapılacak başarılı yatırımlar yılda % 20’ye varan oranlar sağlanabilir” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com