Kiev’de Kırım-Tatar Tarihinin Önemli Simalarından Cafer Seydahmet Kırımer Anılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Yunus Emre Enstitüsünde Kırım-Tatar yakın tarihinin önemli simalarından Cafer Seydahmet Kırımer anılacak.

Kırım Tatarları yaklaşık 134 yıl boyunca Çarlığın işgalinde kaldıktan sonra 1917 yılında Kırım Halk Cumhuriyetini kurdular. “Kırım Kırımlılarındır” sözüyle yoluyla çıkan Kırım Halk Cumhuriyeti Kırım’da özgür bir devlet kurdu. Bolşevikler tarafından 1918 ilkbaharında Kırım’ın tekrar işgal edilmesiyle yıkılan Kırım Halk Cumhuriyeti’nin Hariciye (Dışişleri) ve Harbiye (Savaş) Bakanı ise Kırım Tatar toplumu arasında iyi tanınan Cafer Seydahmet Kırımer’di.
Cafer Seydahmet Kırımer; Kırım Tatar, Ukrayna ve Türkiye tarihinin ortak simalarından biridir. 1889 yılında Kırım’da Kızıltaş’ta doğan Kırımer ilk öğrenimini Kırım’da tahsil ettikten sonra ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Kırımer daha sonra Sorbonne Üniversitesinde hukuk alanında yüksek öğrenimini tamamlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla beraber Kırım’ın özgürlüğü için mücadele etmiş ve Kırım Halk Cumhuriyeti’nde önemli görevler üstlenmiştir. Bu sırada Kiev’de kurulan Hruşevski hükümeti ile dostane ilişkiler tesis eden Kırımer, Bolşeviklerin Kırım’ı işgali üzerine Kiev’e giderek çalışmalarını bir süre de burada devam etmiştir. Daha sonra tekrar Kırım’a geçerek burada kurulan Süleyman Sulkiyeviç hükümetinde yer alan Kırımer bu hükümetin Kasım 1918’de dağılmasıyla beraber bir süre İstanbul’da yaşamak zorunda kalmıştır.
Bu tarihten itibaren hayatı Kırım dışında sürgünde geçen Kırımer, 1932-1933 yıllarında Stalin’in yanlış tarım politikalarının sebep olduğu ve milyonlarca Ukraynalının açlıktan öldüğü “Holodomor”u (Büyük Açlık) dünya kamuoyuna duyurmak için önemli çabalar sarf etmiştir.
Daha sonraki hayatının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Kırımer, Kırım meselesinin Türk kamuoyunda anlaşılması için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. Kırımer 1960 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
16 Nisan 2019 tarihinde Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte Kırımer, konu hakkında araştırmaları bulunan ve Kırımer’in de meslektaşı olan hukukçu ve araştırmacı yazar İsmail Küçükkılınç tarafından anlatılacak. Konuya ilgi duyan herkesin davetli olduğu bu etkinliğe katılım ücretsiz ve serbesttir.

Tarih: 16 Nisan 2019 – Salı / Saat: 14.00
Yer: Kiev Yunus Emre Enstitüsü Konferans Salonu Adres: Puşkinska C. No.28
Tel: 063 355 2604

В Інституті ім. Юнуса Емре вшанується пам’ять видатної особистості в історії Кримських Татар, Джафера Сейдамета Киримера. У 1917 році, після майже 134 річної окупації царською владою, кримські татари заснували Кримську Народну Республіку. Вона розпочала своє існування зі слів «Крим належить кримчанам» і створила в Криму вільну державу. Навесні 1918 року, під час руйнівної окупації Кримської Народної Республіки більшовиками, міністерства закодонних справ та збройних сил очолював широко відомий серед кримськотатарської спільноти Джафер Сейдамет Киример. Він є спільною постаттю в кримськотатарській, українській та турецькій історії. Киример народився 1889 року, в селі Кизил-Таш, початкову освіту отримав в Криму, а середню школу та старші класи закінчив у Стамбулі. Пізніше, закінчив Сорбонський університет за фахом правознавсво. З початком Першої Світової війни боровся за незалежніть Криму та займав важливі посади в Кримській Народній Республіці. Водночас, закріпив дружні відносини з урядом Грушевського, який на той час був встановлений в Києві. Там Киример перебував деякий час та працював над темою окупації Криму. Повернувшись до Криму, він працював в уряді Сулеймана Сулькевича, а в листопаді 1918 року після розпаду уряду, певний період був змушений перебувати в Стамбулі. Наступні роки життя пройшли у вигнанні далеко від Криму. Він докладав значних зусиль, щоб розповісти громадськості про «Голодомор» – (масовий голод) 1932-1933 років, який був наслідком аграрної політики Сталіна і забрав життя мільйонів українців. Значну частину свого подальшого життя Киример провів в Туреччині, де проводив різноманітні заходи з метою донести проблеми Криму до турецького суспільства. Він помер у Стамбулі у 1960 році.
На заході 16 квітня 2019 року, який відбудеться в інституті ім. Юнуса Емре в Києві, правознавець, дослідник та письменник Ісмаіл Кючюккилинч, який має численні дослідження, що стосуються життя Киримера, розповість про цю видатну особистість.
Запрошуємо всіх охочих.
Вхід вільний.

Дата: 16 квітня 2019 – вівторок / Час: 14.00
Місце: Конференц-зала інституту ім.Юнуса Емре в Києві
Адреса: вул. Пушкінська 28/9
Tел: 063 355 2604

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com