Kiev’de görmeden dönme: Pirogovo Açık Hava Müzesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pirogovo Açık Hava Müzesi

Pirogovo Açık Hava Müzesi Avrupa’nın en büyük açık hava müzesi. Tam adıyla Pirogovo, Ukrayna’da Yaşam ve Halk Mimarisi Milli Müzesi olarak çevrilebilir. 1.3 Milyon metrekare bir alanı kaplamaktadır. 1969 yılında kurulan müze ilk ziyaretçilerine kapılarını 1976’da açmış ve Ukrayna’nın 16. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasındaki etnografik özelliklerini sergilemektedir. Alan içerisindeki evlerde folklorik kıyafetler, eşyalar, yerel tarım aletleri, marangoz eşyaları, yerel resimler ve boyamalar, desenler, yerel müzik aletleri gibi pek çok türde sergileme yapılmaktadır.

Her ne kadar Kiev’e gelen turistlerin Kiev Gezilecek Yerler listelerine girse de, mesafenin etkisi yahut uzun zaman ayıramamaktan kaynaklı gitmeyerek açıkcası çok şey kaçırmaktadırlar. Benzer şekilde Kiev’de yaşadığı halde hiç gitmemiş olanları görmek de şaşırtıcı oluyor.

Ukrayna’nın değişik bölgelerinde Pirogovo benzeri açık hava müzeleri bulunmaktadır. Birkaçına ben de gittim.  Pirogovo bunların arasından hem zenginliği hem de büyüklüğü ile açık ara sıyrılmaktadır. Her mevsimde ve birkaç kez gittiğim bu açık hava müzesinden her seferinde ayrı bir keyif aldım. Bir an için sizi günümüzden ve Kiev’in kalabalığından uzaklaştırıp, en az 40-50 yıl öncesinin dünyasına sokuveriyor.

Ayrıca bakınız: Kiev’i Yürüyerek Gezin – 1. Gün ve Kiev’i Yürüyerek Gezin – 2. Gün

Kiev’in hemen çeperinde yer alan müzeye minibüsle ulaşılabildiği gibi taksi ile de gidilebilir. Şehir merkezinden uzaklığı kullanılan yola göre 15 ile 20 km kadardır. Minibüsler Libidska Metro yanından kalkmaktadır. Şehrin dış kısmında olmasından ötürü bazen taksi fiyatları yüksek olmaktadır. Eğer toplu taşıma araçları ile alakalı bir sıkıntınız yoksa daha ucuza gitmeyi deneyebilirsiniz. Pirogovo Ukraynaca Пирогів diye yazılır ve “pirohiv” olarak okunur.

Pirogovo Açık Hava Müzesi’nde Kış

Pirogovo’da En Güzel Mevsim

Özellikle bahar ve yaz ayları ile sonbahar döneminde pek çok festivale ev sahipliği yapmakta; bu dönemlerde Pirogovo çok daha canlı olmaktadır. Hatta kışın bazı zamanlarda da festivaller olmaktadır. Gidişinizi haftasonu veya milli / dini bayram günlerine denk getirirseniz bu festivalleri de görebilirsiniz. Aslında her mevsimde ayrı bir güzelliği bulunmaktadır. Şahsen en canlı ve renkli gördüğüm dönem yaz sonu ve sonbahar başlangıcı olmaktadır. Bu mevsimde henüz yağmurlar başlamadığı için yavaş yavaş sarıya dönen doğanın rengi ve bol çiçekli bir dönem olarak kendini gösteriyor. Ayrıca Pirogovo içinde orman meyveleri, yöresel ballar da ortaya çıkıyor. Yoğun kar yağışı sonrasında gittiğimizde karlar içinde yürümek biraz yorsa da, çok keyif almıştık.

Çok geniş bir alana yayıldığı için tümünü yürüyerek gezmek için bir tam gün harcanmaktadır. Bunun haricinde piknik için de gidilebilir. Bir nevi ağaçlık, yeşillikler içinde devasa bir köy.

Eski Ukrayna köy evleri, köy yaşamından kesitler, ahşaptan yeldeğirmenleri, tamamen ahşaptan yapılmış pek çok kilise özellikle fotoğraf çekmek isteyenlere güzel enstantaneler sunmaktadır. İmkanı olanlar bisikletle daha hızlı gezebilir. Ayrıca kışın kızak, yazın akülü araçlarla içeride geziler düzenlenmektedir. At gezileri de zaman zaman yapmaktadırlar.

Pirogovo’nun Harita Konumu:

Pirovo Fotoğrafları

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com