Kiev’de elektrikli scooter kiralama hizmeti başladı ama soruları da beraberinde getirdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bolt kullanıcıları, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve çevresinde seyahat etmek için uygulama üzerinden artık elektrikli scooter kiralayabilecekler. Ancak Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko bu hizmetin yasallığı ve trafik mevzuatına uygunluğu konusunda çekincelere sahip.

elektrikli scooter

Bolt tarafından sunulacak olan hizmetin İlk aşamasında, mikro mobil araç filosunda “yüzlerce elektrikli scooter” olacak. Bolt bölge müdürü Taras Potçniy, Kiev gibi bir şehir için “binlercesine ihtiyaç var” dedi. Bu değerlendirmeyi ise benzer bir hizmetin faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin deneyimlerine dayanarak açıkladı.

Bolt elektrikli scooter kiralamak için aynı isimli mobil uygulamanın menüsünden “scooter” bölümünü seçmeniz gerekir. Ödeme kartla olacağından öncesinde uygulamaya bir kart numarası tanımlamalısınız.

Ardından kullanıcının en yakın nerede scooter olduğunu görmek için tarama yapması ve kullanacağı scooter’ın QR kodunu taraması gerekir. Ödeme doğrudan Bolt uygulamasında yapılır. Elektrikli bir scooter’ın kilidini açmanın maliyeti 29 UAH, bir dakikalık seyahat ise 4.90 UAH olup günlük kiralama bedeli 600 UAH olarak belirlenmiştir.

Yeni hizmetin kapsama alanı esas olarak Kiev’in merkez bölgelerinde yoğunlaşmaktır. Scooter hizmetinin başladığı lokasyonlar Poştova Ploşa, Maidan Nezolejnesti, Bessarabskaya, Golden Gate ve Mariinskiy Parkı’nda bulunuyor.

Elektrikli scooter’ı harita üzerinde işaretli yerlere alıp bırakmanız mümkün olacak. Kullanıcı, scooter’ı belirlenen alanların dışında bırakırsa para cezasına çarptırılır. İlk aşamada para cezası miktarı 100 UAH, ardından yaptırımların miktarı 600-700 UAH’a çıkacaktır.

Vitaliy Kliçko elektrikli scooter kiralaması konusunda ne dedi?

Konu ile ilgili iki açıklama yapan Kiev belediye başkanı Kliçko ise ilk açıklamasında

”Bolt, şehrin izni olmadan başkentte elektrikli scooter kiralama noktaları kuruyor. Bu tür bir “ulaşım” hareketi, Ukrayna’nın mevcut mevzuatı tarafından düzenlenmemektedir. Bu nedenle, şehir, şirketin bu tür bir hizmet sunmasına izin veremez.” diyerek Bolt’un bu noktalarını kaldırmasını istedi.

Kliçko yaptığı ikinci açıklamada konuyu biraz daha detaylandırarak Ukrayna’nın karayolu trafiğine ilişkin mevzuatının elektrikli scooter konusunda kuralları günümüz ihtiyaçlarına göre düzenlemediğini, Ukrayna parlamentosunu bu konuda bir düzenleme yapmaya çağırırken, Bolt’u ise yalnızca hukuk alanında çalışmaya ve sunduğu hizmetlerin yasallığı ve güvenliğine yönelik sorumluluğun bilincinde olmaya çağırdı. Kiev’de 3 milyondan fazla insan yaşadığını belirten Kliçko ”İnsanların toplumdaki ilişkileri, ekonomik ve girişimcilik faaliyetleri yasa ve yönetmeliklerde belirtilmiştir. Tüm işletmelerin ve tüm girişimcilerin çalışmaları medeni ölçülerde ve yasal olmalıdır. Özellikle güvenlik, sağlık ve insan yaşamı söz konusu olduğunda.” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com