Kiev’de dolandırıcılar sahte bir kripto borsası kurarak 250 milyon UAH kazandı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yatırımcılar hayali bir online kripto borsasında çok kazanma umuduyla katılım bedeli olarak en az 150 bin UAH ödedi.

Ukrayna Siber Polisi web sitesinde yayınlanan bir habere göre Kiev’de, hayali bir online kripto para birimi borsası kuran bir grup dolandırıcı ortaya çıkartıldı. Katılımcılardan 150 bin UAH asgari katılım ücreti alarak, 250 milyon UAH’dan fazla kazandılar.

Oluşturulan uygulama, kripto para birimleri ile ilgilenen dünyaca ünlü bir borsaya benziyordu. Dolandırıcılar “yatırımcıları” çekmek için sözde büyükelçiler görevlendirdi ve katılımcılara günlük %7 kâr almaları teklif edildi.

Mesajda “Katılımcılar paralarını geri almaya çalıştığında, organizatörler onlara böyle bir fırsatın olmadığını bildirdiler ve paralarını bloke ettiler. Bu şekilde dolandırıcıların vatandaşlardan çeyrek milyar grivnadan fazla bir parayı zimmetlerine geçirdiği tespit edildi.” denildi.

Dolandırıcıların evlerinde ve arabalarında yapılan bir dizi arama sonucunda polis, cep telefonlarına, bilgisayar ekipmanlarına, banka kartlarına, “taslak” kayıtlarına, para ve silahlara el koyuldu. Suçlarına ilişkin olarak ceza davası açıldı ve 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.

Daha önce SBU, Ukrayna’daki en büyük kripto para madenciliği çiftliğinin Vinnitsa’da açığa çıktığını söyledi. “Vinnytsiaoblenergo”dan büyük çapta “elektrik” çaldıkları iddia edilirken şirket, kolluk kuvvetlerinin bilgilerini yalanladı.

Kripto çiftliği diye el koydular, yapay zeka için ekipmanlar çıktı

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com