Kiev’de belediye meclisi vitrinlere sigara yerleştirilmesini yasaklamak istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Belediye meclisinin basın servisi tarafından bildirildiğine göre Kiev Belediye Meclisi Verkhovna Rada’yı vitrinlere sigara yerleştirilmesini yasaklamaya çağırıyor.

“Bugün Kiev belediye meclisinin yerel yönetim, bölgesel ve uluslararası ilişkiler konusundaki daimi komisyon toplantısında, meclis üyeleri yerel hükümetin tütün ürünlerinin kullanımını önleme ve azaltma yetkisi ile ilgili halk sağlığına zararlı etkiler taslak kararını desteklediler.” denildi.

İlgili itiraz, parlamentonun yerel makamlara sigara içilmeyen yerleri sürekli olarak veya yalnızca kitlesel olaylar sırasında belirleme hakkını verdiğini ileri sürüyor. Ayrıca, ilgili taslak kararın yazarı ve belediye başkan yardımcısı, belediye meclisi sekreteri Vladimir Prokopov, mağaza raflarında ve kiosklarda sigara yerleştirilmesinin düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.

Bakınız: Ukrayna’daki en büyük sigara üreticisi üretimi durdurdu

Prokopov “Tütün şirketleri aydınlık tasarım çözümleri kullanarak mağaza vitrinlerine kasıtlı olarak sigara paketleri koyuyorlar. Bu, sadece aktif ürün tüketicilerinin değil, aynı zamanda potansiyel olanların da dikkatini çekiyor ve onları sigara içmeye teşvik ediyor. Tütün propagandası yasağına rağmen, gençlerin % 25’i sigara reklamlarını fark etmekte.” dedi.

Ukrayna’nın 2006’da WHO’nun Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni onayladığını vurguladı. Belgenin 13. Maddesi sigara tanıtımının yasaklanmasını gerektirmektedir. Ancak tam olarak uygulanmadı. Yerel yönetimler bu süreçleri etkileyemez ve kontrol edemezler.

Bu durumu değiştirmek için Prokopov, Kiev Belediye Meclisini meclise başvurması için davet etti; böylece Verkhovna Rada, tütün ürünleri paketlerinin görünürlüğünü kontrol etmek için şehre gerekli yetkileri verebilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com