Kiev’de apartman hırsızlığı yaygınlaştı. Hırsızların yeni yöntemleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de, apartman hırsızlığı vakaları sıklaşmaya başladı. Hırsızlar soydukları evde iz bırakmadıkları gibi, aynı zamanda modern gizli video izleme yöntemlerine başvurur ve kurbanlarını bulmak için faturaları takip etmektedirler.

Hırsızlardan bırakılan mesajlar var. Kiev’in Holosievski semtindeki yeni bina sakinlerinin kapıları dikkatini çekiyor. Bunun için önce 24 saat gözetleme düzenlemeye karar verip kamera sistemi kuruyorlar. Kameralar, bilinmeyen kişilerin gecenin yarısı verandalara girdiğini, katların etrafında dolaştığını, dairelerin kapılarını incelediklerini ve üzerlerine izler bıraktıklarını kaydediyor.

Bakınız: Kiev’de Bir Hırsızlık Çetesi Çökertildi

Mesela kapının yanında gözlük gibi görünen bir tabela vardı. Kiev’de yaşayan Mihail Voronov, “Yanlışlıkla, bir arkadaşımdan evcil hayvanların dilinde bunun çocukların gün boyunca yalnız olabileceği” anlamına gelebileceğini öğrendim.“ diyor.

Kapıların yakınındaki işaretlere ek olarak, hırsızlar ayrıca dairenin soygun için potansiyel bir hedef olarak uygun olduğunu gösterecek diğer yöntemlere başvuruyor.

Kriminal Soruşturma Dairesi eski çalışanı Vladimir Kornienko ”Daire sahiplerinin yaşam algoritmasını bulmak için, kendilerine uygun işaretler bırakıyorlar. Örneğin, bir kibrit, saç veya ipi kapıya sokar, kapının önüne bozuk atar veya reklam insertleri bırakırlar. Ve eğer tekrar geldiklerinde bulamazlarsa, mal sahipleri uzakta değil demektir.” dedi.

Hırsızlar aynı zamanda kapıya gelen makbuzları ve posta kutularını da takip ederler.Mesela uzun süre ödenmiyorsa, posta kutusunda birikim varsa bu dairenin boş olduğunu gösterir. Daha yakın zamanlarda, hırsızlar daha yaratıcı hale gelmiş ve gizli video izleme sistemi oluşturmaya başlamıştır. Kornienko’ya göre, genellikle akıllı telefonlarda veya dizüstü bilgisayarlarda bulunan kameraları kullanıyorlar, onları merdiven boşluğuna yerleştiriyorlar.

 

Dairenizin soyulabileceği dair anlayabileceğiniz bir başka işaret ise şüpheli noktalar ve anahtar delikleri yakınındaki çiziklerdir.

Kaynak: kiev.vgorode.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com