Kiev’de 1 milyar grivna cirolu illegal şirkete baskın

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de, Ukrayna Güvenlik Hizmeti yetkilileri yıllık 1 milyar grivna cirolu illegal dönüşüm merkezinin faaliyetlerini durdurdu. SBU basın merkezine göre, bir grup işadamı 2017’den beri faaliyet gösteren bu şirketi kurdu. “Müşteriler” tarafından görevlendirilen kişiler, vergi yükünden kaçınmak ve ekonominin “kara” sektörüne para çekmek için kurgusal finansal işlemler gerçekleştiriyordu.

Unian ajansının haberine göre,  illegal hizmetin müşterileri arasında, Kiev bölgesi ekonomisinin reel sektör temsilcileri ve bir dizi devlete ait işletme olduğu belirtildi.

Kiev’de ofis binalarında, arabalarda ve sanıkların ikamet ettiği evlerde yapılan aramalarda, kolluk kuvvetleri, çeşitli para birimlerinde 4 milyon grivnaya eşdeğer nakit para, 130’dan fazla hayali ticari yapı ve devlet işletmesi mühürü ele geçirdi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Son İki Yılda 2.700’den Fazla Kişi Yolsuzluktan Hüküm Giydi

Ayrıca, yurtdışından fon çekmek için kullanılan, sözde yatırımlar ile taşınır ve taşınmaz mal alımları yoluyla yasallaştırma işlemleri yapan “off-shore” şirketlerin tescil belgeleri ve mühürleri de tespit edildi. Bilgisayarlarla birlikte faaliyetlere ait bilgilerin saklandığı finansal, işletme ve muhasebe belgeleri içeren bellekler ve diskler ele geçirildi.

Cezai kovuşturma çerçevesinde soruşturma başlatıldı. Daha önce, Lviv bölgesinde, aylık cirosu 500 milyondan grivnadan fazla olan illegal dönüşüm merkezine de operasyon yapılmıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com