Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde 5-6 Nisan’da Gagauz Günleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!


Ukrayna’da yaşayan Türk halklarından Gagauz Türkleri, 5-6 Nisan tarihlerinde Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenecek olan “Gagauz Günleri” ile Gagauz dilini ve kültürünü tanıtacaklar.

5 Nisan Cuma günü saat 12.00’da açılışı yapılacak olan etkinlikte Gagauz ressam Alla Çakır’ın “Gagauz Etüdü” adlı sergisi yer alacak. Ardından Gagavuz tarihçi Stephan Bulgar “Bir Halk İki Sınır” adlı panel programını gerçekleştirecek.

Etkinliğin ilk günü “Gagauz Boris Draganov ve Gleb Dragan – XX. Yüzyılın Ünlü Bilim Adamları” adlı kitabın tanıtımı ile akabinde yapılacak ikramla sona erecek.

Etkinliğin ikinci gününde Gagauz Türkçesi ile basılan kitaplarla ilgili bir tanıtım programı yapılacak. Daha sonra geçtiğimiz aylarda vizyona giren ve ilk Gagauz filmi olarak olarak bilinen “Dünürcülük” filmi Kiev Yunus Emre Enstitüsü konferans salonunda gösterilecek. Etkinlik herkesin katılımına açık olup, tamamen ücretsizdir.

5 Nisan 2019 saat 12.00
1. Programın açılışı ve açılış konuşması.
2. Alla ÇAKIR ve Viaçeslav HADJMİTİ’nin “Gagauz Etüdü” sergisinin açılışı
3. Ünlü Gagauz tarihçi ve yazar Stepan Bulgar’ın “Bir Halk İki Sınır”
4. Boris DRAGANOV ve Gleb DRAGAN’ın “XX. Yüzyılın Ünlü Bilim Adamları” kitabının tanıtımı
5. İkram

6 Nisan
Saat 13.00
1. Gagauz kitaplarının tanıtımı
2. “Dünürcülük” filminin gösterimi

Гагаузські дні в Інституті ім.Юнуса Емре в Києві
Представники тюркського народу в Україні, гагаузи, 5-6 квітня представлятимуть гагаузську мову та культуру в рамках заходу «Гагаузські Дні» в Інституті ім. Юнуса Емре в Києві. Відкриття відбудеться в п’ятницю, 5 квітня о 12.00, де будуть представлені роботи гагаузської художниці Алли Чакир – виставка «Гагаузський Етюд» та виступ гагаузського історика Степана Булгара під назвою «Два кордони – єдиний народ». Пізніше відбудеться презентація книги «Гагауз Борис Драганов та Глеб Драган – Відомі Науковці ХХ Століття», після чого гостей пригостять традиційними смаколиками.
У другий день заходу відбудеться презентація книг гагаузською мовою, а також показ гагаузського фільму «Сватання» в конференц-залі Інституту ім.Юнуса Емре в Києві.
Запрошуємо на захід усіх бажаючих. Вхід вільний та безкоштовний.

5 квітня 2019 р.
Час:12.00
1. Відкриття. Привітання.
2. Відкриття виставки «Гагаузькі етюди» Алли Чакир та В’ячеслава Хаджіміті.
3. Виступ видатного гагаузького історика, письменника Степана Булгара – «Два кордони – народ один».
4. Презентація книги «Гагаузи Борис Драганов і Глеб Драган – відомі вчені XX ст.» та зустріч з Борисом Драгановим.
5. Фуршет.

6 квітня 2019 р.
Час:13.00
1. Презентація гагаузьких книг.
2. Презентація гагаузького фільму «DÜNÜRCÜLÜK» («Сватання»).

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com