Kiev ve Ukrayna tarihinin bilinmesi gereken sayfalarından: Kurenivka Trajedisi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko Kurenivka trajedisinin altmışıncı yıldönümü sebebiyle Babi Yar’daki “Geçmişe Bakmak” enstalasyonunun açılışı sırasında Kurenivka trajedisinin Kiev ve Ukrayna tarihinin bilinmesi ve hatırlanması gereken sayfalarından biri olduğunu açıkladı.

Kliçko “Kurenivka trajedisi, Kiev ve Ukrayna tarihinde bilinmesi ve hatırlanması gereken sayfalardan biridir. Çünkü geçmişin derslerini anlamadan hiçbir milletin bir geleceği yoktur. Bu nedenle tarihimizin trajik olaylarını ve Kurenivka trajedisinin sonuçlarını hatırlıyoruz. Totaliter rejimin ihmallerinin ve suçlarının sonuçları bunlar. Bu trajedide 145 kişinin öldüğünü açıkladılar. Ama aslında resmi olmayan verilere göre başkentte bunun on katı daha fazla kişi öldü … Bu sembolik enstalasyonun her tuğlası bize geçmişin hatalarını kabul etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Onlardan sonuçlar çıkarmalı, sorumlu olmalıyız. “ dedi.

Kurenivka trajedisi nedir?

Kurenivka çamur kayması 1961 yılında 13 Mart’ta Kiev’de meydana geldi. Çamur kayması, Babi Yar yakınında bulunan bir tuğla fabrikasının çamur hamurunu sabitleyen barajın, yağmurlar sonrasında yıkılması ile çamur kütlesinin bugünkü Olena Telegi Bulvarı boyunca önüne geleni sürükleyerek, yerleşim bölgesi, tramvay deposu, fabrikalar gibi insanların da bulunduğu alanları basması ile oluşan bir trajedidir. Dönemin Sovyet yetkilileri felaketle ilgili bilgileri gizledi ve 145 kişinin öldüğünü açıkladı. Kurbanlar için herhangi bir anma etkinliğini de yasakladı. Ukrayna’da 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kurban sayısının 1.500’e yakın olduğu tahmin edilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com