Kiev ve İstanbul dünyanın en pahalı şehirleri arasında sıçrama yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

The Economist dergisi tarafından hazırlanan 2020 yılı Dünya Yaşam Maliyeti En Yüksek Şehirler sıralamasında Kiev 136 ülke arasında 86. sıraya yükseldi.

Sıralamadaki tüm şehirlerdeki fiyatlar New York ile karşılaştırılmıştır. New York’un fiyat endeksi 100 puan olarak belirlendiği listede Kiev 58 puanla Moskova ile birlikte 86. sırayı paylaştı.

2019 yılında Kiev’in fiyat endeksi 52 olup, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 108. sırada idi.

Dünyanın en pahalı şehirleri ise 102 puanla Singapur, Honk Kong ve Osaka oldu. Dünyanın en ucuz şehirleri ise 25 indeks puanıyla Şam, 30 indeks puanıyla Taşkent, 34 ile Almatı, 35 puanla Buenos Aires ve Karaçi oldu.

Bir önceki seneye göre listede en yüksek sıçrama ise İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul en pahalı şehirler sıralamasın 24 sıra birden yukarı çıkarak 136 şehir arasında en pahalı 40. şehir oldu. (Diğer bir deyişle en ucuz 86. şehir)

Araştırmacılar özellikle gıda, içecek, giysi, ev eşyaları ve kişisel bakım, kiralık konut, ulaşım, kamu hizmetleri, özel okullar, ev işçileri ve eğlence için 160’tan fazla ürün ve hizmet için 400 fiyatı karşılaştırdı.

Yıl için Kiev endeksi altı puan arttı ve 58’e yükseldi (bu gösterge ne kadar yüksekse, fiyat o kadar yüksek).

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com