Kiev ve Harkov’da eylemler: “Teslim olmayın!”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto- Ukrinform

Kiev’de Bağımsızlık Meydanı ve Harkov’da Özgürlük Meydanı’nda, “Teslim olmayın!” adı ile eylem düzenlendi.

İnterfax ajansının verdiği haberde, katılımcıları Salı günü Minsk’te düzenlenen Üçlü Temas Grubu toplantısında kabul edilen Stainmeir formülüne dönüktü. Bu formül Donetsk ve Lugansk’ın Rus işgali altındaki bölgelerine özel statü verilmesini, bunun için yerel seçimlerin yapılmasını öngörüyor.

Hem siyasi partilerin temsilcileri, hem de ülkedeki sivil toplum aktivistleri ve partizan olmayanlar eylemlere katıldı. Harkovlular “teslimiyet yok!”, “Cezasız kötülük geri dönüyor”, “bugün Ukrayna ne kadar?” afişlerini tuttular.

Eylemlerde radikal söylemlerin de görüldüğü Minsk’te yapılan anlaşmaların ya Ukrayna’nın daha da işgaline ya da bir iç savaşa yol açabileceğini; Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin görevden alınmasını; işgal altındaki bölgelere özel statü verilmesini, militanlar için af; Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerin tamamen bozulması şeklinde görüşler de ifade edildi.

Kiev’de, Bağımsızlık Meydanı’nda, aynı isimdeki bir mitingte Ukrayna bayraklarıyla birkaç yüz kişi bir araya geldi. “Kremlin senaryosuna” göre yapılacak barışın sağlanmasına ve Ukrayna’ya “Rusya dünyasının” etkisinin devam etmesine karşı çıktıklarını, Minsk’te uzlaşılan Steinmaier formulünün buna hizmet ettiğini düşündüklerini belirttiler.

Steinmaier Formülü Nedir?

Donetsk ve Lugansk’ın Rus işgali altındaki bölgelerine özel statü verilmesini, bunun için yerel seçimlerin yapılmasını öngören formüldür. Ukrayna yerel seçimlerin yapılmasını kabul ettiğini beyan etmiş ancak imzayı ayrılıkçılarla birlikte ortak atmamıştır. Onay mektubu gönderilerek sorun çözülmüştür. Cumhurbaşkanı Zelenskiy ise Donbass’da Rus birlikleri olduğu sürece yerel seçimin olmayacağını; bu konunun Normandiya dörtlüsü çerçevesinde ele alınması gerektiğini bildirirken, aslında Rusya hiçbir zaman orada askeri olduğunu kabul etmemiştir. Normandiya dörtlüsünün toplanması için Rusya’nın getirdiği şart ise ayrılıkçı bölgeye Ukrayna’nın özel statü vermesi.

Прямий ефір з мітингу під офісом президента.

Begemot paylaştı: 2 Ekim 2019 Çarşamba

 

У Києві на Майдані проходить акція "Ні – капітуляції"На протест вийшли близько тисячі людей

Insider paylaştı: 2 Ekim 2019 Çarşamba

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com