Kiev, Toplu Taşımada Bitcoin’i Kabul Etmeye Hazırlanıyor!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Şehir İdaresi (KCSA) yetkililerinin, kentin toplu taşıma sisteminde Bitcoin (BTC) ödemelerinin kabul edilmesinin esaslarını yeniden inceledikleri bildiriliyor. Hamle, Kiev’in toplu taşıma altyapısını dünyadaki diğer büyük şehirlerde görülen standartlara uyacak şekilde yükseltme çabalarının bir parçası.

Kiev’in Toplu Taşıma Sisteminde Bitcoin’i Kabul Etme Planı

İaftnews’e göre, KCSA kentin toplu taşıma ağında BTC ödemesini kabul etme planına geri dönüyor. Plan bilgisine sahip iç kaynaklar bu konuyu şöyle açıklıyor:

“BU KONU 2018’DE DE GÜNDEME GELMİŞTİ, ANCAK O ZAMAN BİTCOİN MALİYETİ GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA, BU DÜŞÜNCENİN GEÇİCİ OLARAK TERK EDİLMESİ GEREKİYORDU. ŞİMDİ, BİLDİĞİNİZ GİBİ, BİTCOİN FİYATLARINDA AĞIR BİR DÜŞÜŞ YAŞANMIŞ DURUMDA VE BU DA YENİ FIRSATLAR YARATIYOR.”

Ağustos 2018’de, KCSA şehir içi otobüs ücretleri için BTC ödemeleri başlatmayı planladığını bildirmişti. Bu plan gerçekleştirilemedi, ancak kentin süreci tamamlamak için ikinci kez denemeye gittiği anlaşılıyor.

BTC ödemelerinin Kiev’in toplu taşıma sistemine getirilmesi, toplu taşıma sektörünü yenilemek için kent yönetiminin hamlesinin bir parçası. Şubat 2019’da, şehirdeki tüm toplu taşıma araçlarına erişim sağlayan ön ödemeli bir kart olan Kiev Akıllı Kartları satışa sunulmuştu.

2024 Vizyonunun Bir Parçası Olarak Bitcoin

Kiev tüm toplu taşıma sistemini 2024 yılına kadar sadece e-bilet altyapısını kullanarak yapmayı planlıyor. Dubai’nin NOL kartı ve Arjantin’in SUBE seyahat kartı gibi, Kiev Akıllı Kart metroda, otobüslerde, tramvaylarda, rota taksilerinde, elektrikli trenlerde vb. yerlerde kullanılabiliyor.

Dünyanın dört bir tarafındaki mega şehirler, hem yerel halk hem de turistler için bir metropolde gidip gelme sürecini basitleştirmenin bir yolu olarak sisteme dönüyor. Daha önceden de  bildirildiği gibi, Arjantin’deki şehirler zaten Bitcoin’eSUBE seyahat kartlarındaki kredi bakiyesi yüklemek için bir ödeme aracı olarak izin veriyor.

KCSA yetkilileri şu ana kadar yapılan e-bilet satışlarındaki gelişmelerin BTC’nin kabul edilmesine yardımcı olacağı yönünde bir beklenti içerisindeler. Kiev’deki tüm toplu taşıma yöntemleri için tek bir Bitcoin bileti sunma konusunda gelecek planları da bulunuyor.

Onaylandığı takdirde, hamle BTC ve kripto para birimlerinin Ukrayna’daki itibarını önemli ölçüde artıracak. 2018’in ortalarında, Ukrayna’nın menkul kıymetler başkanı birçok kripto para biriminin yasallaştırılması için çağrıda bulunmuş ve dünyanın kripto paralarla ilgili olarak “geri dönüşü olmayan noktayı” çoktan geçtiğini söylemişti.

Kaymak: Kriptokoin.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com