Kiev sakinleri duman ve kirli havaya karşı yürüdüler: Nefes almak istiyoruz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev sakinleri, başkentteki havanın durumundan memnun değiller. Bu sabah Osokorki metro istasyonunun yakınındaki köprüde düzenlenen protesto mitingine katıldılar. Halk üst geçide “Boğulmak değil, nefes almak istiyoruz” ve “Bize vurmayı kesin” pankartları astı.

Facebook’ta yer alan Poznyaki, Osokorki Harkovski grubunda “Bizi ısrarla berrak havada ikna ediyorlar ve biz de kendi bedenimizde bunun böyle olmadığını hissediyoruz!” dediler.

Protestoculara göre, Kiev’deki nahoş koku yaz aylarında bile hissedildi, ancak daha sonra Kiev makamları bunun Kiev çevresinde bulunan turba bataklıklarının yanması şeklinde açıkladı. Ancak sonbaharda, Kiev’de birkaç gündür gözlenen güçlü duman nedeniyle çevre kirliliği sorunu yoğunlaştı.

Protestocular “Hava ile ilgili problemler, termik santral ve şimdiye dek temizlik için özel filtrelerin kurulmadığı Energia tesisi nedeniyle ortaya çıktı. 2017’de filtrelerin kurulacağına dair bize söz verilmesine rağmen, yapmadılar.“ Protestocular, durumun daha da kötüye gittiğini ve Kiev’de iklimin değiştiğini de eklediler.

Bakınız: Kiev’deki hava kirliliği kabul edilebilir sınırları aştı

Kiev halkı, eylemleriyle otoritelerin dikkatini çevre sorununa çekmeyi ve Kiev’deki dumanlaşmanın hava koşulları nedeniyle değil, atmosfere zararlı maddeler yayan bazı işletmelerin faaliyetlerinden kaynaklandığını kabul etmelerini umuyor.

Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Kamu Konseyi üyesi Irina Çerniş, bu durumla alakalı olarak, her sonbaharda Ukrayna’da gözlenen yaprak ve anızların yakılmasının Ukrayna’da havadaki yüksek karbonmonoksit konsantrasyonunun ana nedeni olduğunu belirtti.

“Çeşitli nedenler var. Fakat evet, büyük ölçüde bu, tarlalardaki, yapraklardaki ve diğer atıklar ve anızların yanmasıdır. Eh, endüstri kaybolmadı.” dedi.

Buna karşılık, hava tahmincisi Natalya Didenko da bunu, uzun süredir Ukrayna’da yağışların düşük olması ve rüzgârın zayıflığı nedeniyle havanın antisiklonal yapısından kaynaklandığını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta boyunca, şehirdeki havanın temizliğini özel uygulamalar ve web siteleri üzerinden izleyen birçok Kiev sakininin, başkentte hava kirliliğinin fazlalığından şikayet ettiğini de belirtmekte fayda var.

Зараз на шляхопроводі, що проходить через Бажана триває акція місцевих мешканців. Кажуть, що їх труять та просять чистого повітря.

Киев Оперативный paylaştı: 23 Ekim 2019 Çarşamba

В Киеве на Осокорках митинг против туманаНас не зламати

dtp.kiev.ua paylaştı: 24 Ekim 2019 Perşembe

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com