Kiev merkezinde otopark fiyatları 10 kat artabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Şu anda Kiev’de araba sayısındaki hızlı artışa bağlı olarak, park yerleri konusunda ciddi bir sıkıntı bulunmaktadır.

Şehir yetkilileri başkentte trafik sıkışıklığını bu şekilde gidermeyi planlıyor. Bu nedenle Kiev merkezinde araç park fiyatları 10 kata kadar artabilir.

Bu bilgi Kiev şehir devlet idaresi (KSCA) otopark ve ulaşım altyapısı bölümünün müdür yardımcı Dmitri Rahmatullin tarafından ifade edildi.

Rakhmatullin “Şehirdeki arabalardaki artışa paralel olarak , park yerlerinin sayısının önemli ölçüde artması gerekip gerekmediğini sorarsanız, size cevap vereceğim: hayır! Neden? Bu eğilimleri takiben, şehirdeki araç sayısındaki artışa katkıda bulunacağız ve halihazırda çevresel durumu daha da kötüleştireceğiz. Sadece arabalar için bir şehre ihtiyacımız yok. Bu yolu takip ederseniz, Kiev’de kaç tane çok katlı kavşak, otopark, yeni yollar ve köprüler yapılırsa yapılsın, durum daha da kötüleşecek. 2014-2015 yılları arasında Kiev’de bir ulaşım modeli geliştiren meslektaşlarımız, o zamanlar 1000 kişi başına 213 araba hesaplamıştı. 2017 yılında motorizasyon seviyesi 257 idi. Şu anda 1000 kişi başına 300 arabanın eşiğini geçiyoruz.” dedi.

KSCA’ya göre, 2018 yılında araba sayısı Kiev‘de % 15 oranında artmıştır.

Rakhmatullin’e göre, bugün şehirde park maliyeti, park alanına bağlı olarak, saatte 5 ila 10 grivna arasında değişmektedir. Başkentte park alanı oranları birkaç yıldır değişmedi. Şehir yetkilileri, park etme fiyatlarını önemli ölçüde artırma ihtiyacını beyan etti. Belediye başkanının ofisi, park tarifelerini gözden geçirme yetkisi elde etmek için defalarca Bakanlar Kurulu‘na ve Verkhovna Rada‘ya başvurdu, ancak şimdiye kadar işe yaramadı.

“Park tarifesi şehrin merkezi kısmında önemli ölçüde artırılmalıdır. En az saatte 50 grivna. Para cezaları da artırılmalıdır. Bu, insanların mevcut park yerlerini aramaları veya metroya yakın araba bırakmaları ve toplu taşıma araçlarıyla şehir etrafında hareket etmeleri için ek bir teşvik olacaktır.” diyor Dmitri Rakhmatullin.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com