Kiev, klorsuz su dezenfeksiyon teknolojilerine geçiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko, yeni bir klordioksit dezenfeksiyon tesisinin inşa edildiği Dinyeper su arıtma tesislerinin teftişi sırasında Kiev sakinlerinin evlerine verilen suyun % 40’ının klorsuz teknolojiler kullanılarak arıtıldığını ve ve dezenfekte edildiğini belirtti.

Kliçko “Kiev halkı her gün yaklaşık 700 milyon litre su tüketiyor. Bugün Kiev’de yaşayanların evlerine verilen suyun yüzde 40’ı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi arıtılıyor ve dezenfekte ediliyor. Geçmişte kullanılan, modası geçmiş klorlama teknolojilerini yavaş yavaş bırakıyoruz. Sonuçta, sıvı klor kullanımı büyük çevresel ve ekonomik riskler oluşturmaktadır. Ve klor ekipmanı yarım yüzyıldan fazla bir süredir çalışıyor ve teknik olarak modası geçmiş.” diye vurguladı.

Dinyeper su arıtma tesislerinin 80 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edildiğini, ancak çalışmalar sayesinde Kiev’e gerekli suyun neredeyse yüzde 30’unu verdiğini belirten Kliçko “Bu nedenle istasyonu büyütmeye karar verdik. Üç yıl önce bir klordioksitli su dezenfeksiyon sistemi kuruldu. İşin toplam maliyeti 78 milyon UAH. Kievvodokanal şirketinin bir yatırımıdır. Ve bu projenin lansmanı Kiev halkı için ek ödemelere gerek bırakmayacak Bu şirket, finansmanını üretiminin güvenliğini ve verimliliğini iyileştirmeye, hizmet kalitesini iyileştirmeye yatırmaktadır. Gerçekten Avrupai bir yaklaşım. Gördüğümüz bu ekipman İtalya’da yapıldı, yüklenici aynı zamanda bu tür projelerin uygulanmasında deneyime sahip bir İtalyan şirketi.” dedi.

Kiev sakinlerine yüzde 10’dan fazla suyu sağlayan 14 artezyen pompa istasyonunun, doğrudan sahada tuz kullanılarak üretilen, modern ve güvenli bir reaktif olan sodyum hipoklorit ile klordan dezenfeksiyona aktarıldığını hatırlatan Kliçko “Yani, bugün Kiev sakinlerinin evlerine sağlanan suyun yüzde 40’ı klorsuz teknolojiler kullanılarak dezenfekte ediliyor. Klordioksit birçok Avrupa kentinde kullanılıyor. Örneğin Viyana, Nürnberg ve diğerlerinde. Dinyeper su tesislerini için birkaç teknolojinin düşünüldüğünü not ediyorum. Dinyeper ve Desna’da suyun durumu hakkında bilgi topladık, laboratuar çalışmaları yaptık ve çalışmaların sonuçlarına dayanan bir teknoloji seçildi. İçme suyunun kalitesi ve güvenliği günün her saati ve arıtmanın tüm aşamalarında izleniyor.” dedi.

Suyu klordioksit ile dezenfekte etmek için teknolojinin kullanılmaya başlanmasından sonra, klor çiftliğinin hizmet dışı bırakılacağını ve güvence altına alınacağını belirtti.

Bildirildiğine göre, 2022 yılına kadar, başkent sakinleri için suyun % 60’ını sağlayan Desnyanskaya su arıtma tesislerinin modernizasyonu da planlanmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com