Kiev heyeti, Ankara’da Türkiye’nin atık işleme konusundaki deneyimini yerinde inceledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev heyetine göre son yirmi yılda oluşturulan atık yönetimi, çevre dostu atık bertaraf ve geri dönüşüm işletmelerinin inşası konusundaki Türk deneyimi; basitliği, düşük maliyeti ve Ukrayna’da pratikte uygulanabilirliği açısından iyi bir örnek olacaktır.

Foto: Olga Budnik

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Kiev Şehir Devlet İdaresi Başkan Yardımcısı Petro Panteleev, başkanlığındaki Kiev Şehir Devlet İdaresi heyetinin Ankara ziyareti sırasında “Atık yönetimi alanı, devletimizin en sorunlu alanlarından biridir. Türkiye’nin başladığı noktadan yaklaşık 20 yıl gerideyiz. Tecrübelerini paylaşmaya hazır olan Türk meslektaşlarımızın samimiyetine ve açık sözlülüğüne müteşekkiriz. Basitliği, düşük maliyeti, Ukrayna’daki başlangıç koşullarının benzerliği kullanışlıdır. Hazır çözümler alabilir, Ukrayna’da belirli bir şehre uyarlayabilir ve uygulayabiliriz. Zamanla 20 değil, sadece birkaç yıl olacak.” dedi.

Ziyaret sırasında göz önünde bulundurulan, özellikle organik kökenli atıkların işlenmesi için seçeneklerden biri olan, Ukrayna’da da satılabilecek gaz elde edilmesi, tüm alanlar üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Kuleba: Ukraynalı itfaiyeciler Ukrayna’nın imajını Türkiye ve Yunanistan’da olumlu etkilemektedir (video)

Panteleev, atık yönetimi sorununu çözmenin mevzuatı değiştirmek ve farklı düzeylerde çabanın gerektirdiği kapsamlı bir çözüm gerektirdiğini kaydederek “Atık yönetimi alanındaki gelişme, ancak yasama organının, merkezi ve yerel makamların, yerel özyönetimin, birleşik bölgesel toplulukların ortak çabalarıyla mümkündür. Artık atık yönetimi alanındaki mevzuatın güncel olmadığı ve bu alandaki yatırımları etkin bir şekilde çekmemize izin vermediği bir aşamadayız. İlgili tasarı Rada tarafından kabul edilirek bu süreçlerin hızlandırılması gerekmektedir.” diye devam etti.

Foto: Olga Budnik

Kiev heyeti, Alacaatlı atık aktarma istasyonu,Sincan katı atık bertaraf tesisi ve Mamak atık geri dönüşüm tesisi başta olmak üzere birçok yeri ziyaret etti.

Mamak atık geri dönüşüm tesisi, Ankara’nın en büyük depolama alanlarından birinin bulunduğu alana inşa edilmiştir. Şimdi bu bölge, bir kısmı gömülü olan çöplerden tamamen temizlendi. Şirketin atık işleme sürecinden elde ettiği elektrik de eski çöp sahası yakınlarında inşa edilen alışveriş merkezlerinden birini ısıtmak için kullanılmaktadır.

Kiev Şehir Devlet İdaresi başkan yardımcısı “Ukrayna’da atık yönetim tesisleriyle ilgili yerleşik bir kamuoyu var ve bu olumlu olmaktan çok uzak. Bu klişeyi kırmanın doğru yolu, Ukrayna’da bu tür çevre dostu atık yönetim tesislerinin mümkün olan en erken şekilde ortaya çıkması, bu alanın geliştirilmesi, atıklara ve bunların işlenmesine yönelik tutumlarda bir değişikliktir. Bunu uygulayabilecek ilk yerel yönetim olmak istiyoruz.” dedi.

Efeler Belediyesi ile Ukrayna’nın Hmelnitski Belediyesi arasında “Kardeş Şehir” protokolü imzalandı.

Ziyaret sırasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Serhat Taşkınsu ile vatandaşların sosyal programlara katılımını ve kullanımını mümkün kılan ulaşım elektronik kartların tanıtılması da dahil olmak üzere çeşitli belediye projelerinin ele alındığı bir çalışma toplantısı da gerçekleştirildi. Kiev heyeti Ankara Belediye Binası’nda, trafik kontrol merkezinin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ayrıca, kamu-özel işbirliği programı kapsamında ülkenin en büyük projelerinden biri olan Ankara Şehir Hastanesi sağlık kompleksini inşa eden, donatan ve işleten şirketin yönetimi ile de bir toplantı gerçekleştirildi.

Kiev Şehir Devlet İdaresi heyeti, bu projenin uygulanmasının detayları ve tıbbi kompleksin çalışmalarının özellikleri hakkında bilgi aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com