Kiev Ekonomi Okulu, Ukrayna’daki COVID-19 hastalarının gerçek sayısının kat kat fazla olduğuna inanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Ekonomi Okulu, COVID-19’un epidemiyolojik dağıtım modeli hakkında güncellenmiş veriler sundu. Modele göre, şu anda toplam vaka sayısı resmi olarak onaylanan 40.000’e karşı yaklaşık 150.000 kişidir.

Kiev Ekonomi Okulu tarafından yapılan modellemede çeşitli senaryolar ortaya konulmuştur. Okul, mevcut dinamiklerin sarı senaryoya karşılık geldiğini açıklıyor ve buna göre 2020’nin sonundan önce yaklaşık 4,000 ölümü tahmin etmek mümkün diyor. Bu senaryoda, uyarlanabilir karantina tüm yıl sürecektir.

Yıl sonuna kadar 1,000 ölümü öngören yeşil senaryo ise halihazırda zaten iptal oldu; çünkü ölüm sayısı zaten bini aştı.

2020 sonu itibariyle 7,000 ölüme karşılık gelen siyah senaryo ise akla yatkın olmaya devam ediyor.

Yıl sonunda 2,500 ölümü öngören sarı-yeşil senaryonun devam etme ihtimali ise yüksek durumda. Bu senaryoda, karantina 1 Ağustos’tan itibaren tamamen kaldırılabilir. Sarı-yeşil senaryo, bireysel koruma gereksinimlerine artan uyum koşullarında mümkündür: maske rejimi, el yıkama ve dezenfeksiyon, sosyal mesafe.

Analistlere göre, Odessa bölgesindeki durumun bozulması Moldova ve Romanya’ya yakın olan Bolgradskiy, Baltskiy ve Izmail gibi bitişik bölgelerdeki vaka sayısındaki artıştan kaynaklanıyor. Belarus, Rusya ve Moldova, Ukrayna’nın komşu ülkeleri arasında 100.000 nüfus başına en fazla günlük vaka sayısına sahip ülkelerdir.

Kiev Ekonomi Okulu’na göre COVID-19‘un bir bütün olarak dünyaya yayılması, Doğu Avrupa ve ABD’deki ülkeler hariç, grip benzeri hastalıkların genel mevsimsel dinamikleri ile tutarlıdır. Sahra altı ülkelerde hastalığın yayılması ise ılıman ülkelerde mevsimsel bozulmadan daha hızlıdır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com