Kiev Ekonomi Okulu: Tarımda dolaylı kayıplar 23 milyar doları aştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Ekonomi Okulu’ndan (KSE) uzmanlar, tarım sektöründeki hasarın ülke sermayesinin neredeyse %15’i olan 4.3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Azalan üretim, limanların ablukası ve üretim faktörlerinin daha yüksek maliyeti nedeniyle tarımda dolaylı kayıpların ise 23.3 milyar dolar olduğu tahmin edildi.

KSE merkez ekibi ve Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı ile ortaklaşa tarafından hazırlanan “Ukrayna’da tarımdaki savaştan kaynaklanan dolaylı kayıplara genel bakış” isimli raporda üç aylık savaşın ardından, Ukrayna’nın tarım sektöründeki hasar, ülkenin sermayesinin neredeyse %15’i olan 4.3 milyar dolara ulaştı. Dolaylı kayıplar ise 23.3 milyar dolar olarak tahmin edildi.

İnsani yardım kisvesi altında kaçakçılık! 70 milyon UAH değerindeki mallara el konuldu

Bu zararlar maddi varlıkların tamamen veya kısmen yok edilmesini yansıtırken, dolaylı zararlar, üretilen mal sayısındaki azalmadan elde edilen gelir kaybını ve üreticilerin savaş nedeniyle harcamak zorunda kaldıkları ek fonları dikkate almaktadır.

Kayıp gelir, gerçek gelir ile Rus işgali gerçekleşmemiş olsaydı çiftçilerin elde edecekleri gelir arasındaki farktır.

KSE Enstitüsü’nün Gıda ve Arazi Kullanım Araştırmaları Merkezi’nde uzman olan Roman Neiter‘e göre, dolaylı kayıp hesaplamaları yalnızca endüstrideki düşüşün boyutunu değil, aynı zamanda üretimin tam olarak yeniden başlaması ihtiyacını da anlamaya yardımcı oluyor.

Neiter “Kaybedilen gelirin önemli bir kısmı, sonraki ekim kampanyası ve hayvan yemi satın alma maliyetlerini karşılamak için kullanıldı. Kayıplar için kısmi tazminat olmadan, savaştan en çok etkilenen bölgelerdeki çiftçiler üretime devam edemeyecekler.” şeklinde vurguladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com