Kiev Büyükelçisi Ukrayna Devlet Sınır Güvenlik Servisi ile toplantı yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün Devlet Sınır Güvenlik Servisi Başkanı Sergey Deyneko ile Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere biraraya geldi.

Toplantıda görüşülen başlıca meseleler, deniz bölgesi dahil sınır güvenliği ve devlet sınırındaki kişilerin geçişi ile ilgili daha fazla işbirliği oldu. Sorunların çözümü için bir yol haritası çıkarıldığı belirtildi.

Toplantının başında Sergey Deyneko Ukrayna‘nın stratejik ortağı olan Türkiye ile daha ileri düzeyde işbirliği adımlarını geliştirmekle ilgilendiklerini ve ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin güven, karşılıklı anlayış ve desteğe dayandığını belirtti.

Bakınız: Önemli Duyuru / Ukrayna’ya Seyahat Edecek Vatandaşlarımız İçin Güncel Bilgi Notu

Buna karşılık Yağmur Ahmet Güldere, Ukrayna’nın çeşitli alanlarda işbirliği içinde oldukları önemli bir ortak olarak Türkiye’nin desteğini belirtti.

Özellikle iletişim sürecinde, vatandaşların sınır geçişleri ve yasadışı göç ve insan kaçakçılığına karşı mücadele, operasyonel birimlerin etkileşimi, sahte belgeleri kullanma girişimlerini durdurmak için işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Ek olarak, Devlet Sınır Güvenlik Servisi Başkanı Türk vatandaşlarıyla iletişim kurulurken gerekli ek kontrol önlemleri durumunda Ukrayna sınır muhafızları tarafından kullanılabilecek kapsamlı bir soru listesi oluşturmak için birlikte çalışmayı önerdi.

Sergey Deyneko “Türkiye vatandaşlarına karşı taraflı bir tavrımız yok ve gelişen ilişkilere değer veriyoruz. Ek olarak, çalışmalarımızı devlet sınırının geçilmesinin bize net amaçlarla gelen ve Ukrayna için tehdit teşkil etmeyecek şekilde tüm vatandaşlar için güvenli olması için inşa ediyoruz.” dedi .

Farklı durumlar için sorulacak sorularla geliştirilecek bir çalışmanın, Türk vatandaşları ile kolluk kuvvetleri arasında doğru bir şekilde iletişim kurulmasına olanak sağlayacağını ekledi.

Büyükelçi Güldere sınırda iletişim kurarken vatandaşlar ve sınır muhafızları arasındaki iletişim kalitesini artırmak amacıyla Türkiye’nin desteğiyle dil eğitimi alan Devlet Sınır Hizmeti personelinin sayısını artırmayı önerdi.

Büyükelçi ayrıca, Ukrayna sınır muhafızlarının çeşitli suçlardan aranan Türk vatandaşlarını ifşa etme konusundaki çalışmalarını belirtti. Bu tür kişilerin sık sık AB ülkelerine Ukrayna toprakları üzerinden yasadışı yollardan girmeye çalıştıklarına özellikle dikkat çekildi.

Ülkeler arasındaki yolcu trafiğindeki istikrarlı artışın altını çizen Yagmur Ahmet Güldere, bunun doğal olarak riskleri arttırdığını; Ukrayna’ya giriş yapamayan ülke vatandaşlarına karşı iyi bir tutum geliştirilmesi umudunu dile getirdi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı Başkanı, Türkiye vatandaşlarına bazı durumlarda seyahatlerinin amacını teyit etme zorunluluğu da dahil olmak üzere, Ukrayna’ya giriş emrini vermek için belirli bir bilgilendirme kampanyası yürütme çağrısında bulundu.

Sergey Deyneko, Türk delegasyonundan, Türk vatandaşlarından, sınır muhafızlarının olası ihlalleri hakkında, özellikle de bu tür ihlallere zamanında cevap verebilmek ve yapılan haksızlıkların tekrarlanmasını önlemek için Devlet Sınır Güvenlik Servisi’ni bilgilendirmesini istedi.

Kaynak: dpsu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com