Kerç Krizi Ukrayna Limanlarına Büyük Zarar Verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya ait üç geminin 25 Kasım tarihinde Kerç Boğazı’na doğru ilerlerken Rusya’nın kara sularını ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya tarafından el konması sonrası Kerç Boğazı gemi trafiğine büyük ölçüde kapatılmıştı.

Aradan geçen bir aylık zaman diliminde Kerç Boğazı’nın kuzeyinde yer alan Azak Denizi üzerindeki Mariupol kentinde, Ukrayna’ya ait en büyük ikinci ticaret limanının gelirlerinde kayda değer oranda bir düşüş olduğu ortaya çıktı.  Mariupol’da görevli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) ait devriye merkezinin (MPH), kentin ticaret deniz limanı müdürü ile yaptığı görüşme üzerine yayınladığı bilgilere göre, 25 Kasım’dan 6 Aralık’a kadar Rusya Federasyonu’nun Kerç Köprüsünden itibaren uyguladığı kısmı blokaj nedeniyle sadece on adet gemi Mariuopol Limanı’na ulaşabildi. Liman müdürünün AGİT’in ilgili birimine verdiği bilgilere göre, olaydan sonra ilk Ukrayna bandıralı geminin geçişi 1 Aralık tarihinde gerçekleşti.

Savaştan Zarar 200 Milyon Avro

Mariupol Limanı müdürünün AGİT görevlileri ile paylaştığı verilere bakılırsa, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde iç savaşın çıktığı tarihlerden bugüne kadar, liman kompleksinin zararı toplam 200 milyon avro. Bunun da ötesinde, 2014’ten evvel limanın kargo trafiği yıllık 15 milyon tonu bulurken, bu rakam 2018’de 5.3 milyon tona kadar düştü.

Öte yandan, şehir bütçesinin limandan kazandığı vergi gelirlerinde de 500 milyon grivna azalma tespit edildi, bu da yüzde 10’luk bir kayba denk geliyor.

Kaynak: Evrensel.net

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com