Karazin Üniversitesi öğrencilere transkript vermiyor! Öğrenciler bugün okul önünde toplandı. (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Harkov şehrinde bulunan Karazin Üniversitesi, koronavirüs pandemisi dolayısıyla yurtdışında okuyan Türk öğrencilere tanınan ve eğitimlerini Türkiye’deki bir üniversiteye yatay geçiş yaparak sürdürmelerine olanak veren haktan yararlanmak için okuldan istedikleri transkriptleri vermeyerek mağdur olmalarına neden olmaktadır. Öğrenciler bu nedenle üniversite önünde toplanarak bir bildiri okudu.

Karazin Üniversitesi Öğrenci İşleri kendilerinden Türkiye’deki bir üniversiteye yatay geçiş başvurusu sırasında sunması gereken transkript talebinde bulunan öğrencilerin isteklerine cevap vermeyerek sürüncemeye bırakmaktadır.

Öğrencilere çeşitli bahaneler sunarak (imza atacak kişi yok, sistem çalışmıyor, şu an yetkili kişi tatilde) transkript taleplerini kabul etmemek yöntemiyle yeniden okul kayıtlarının yapılması sürecine girilmesini, Türk öğrencilerinin Ağustos ortalarında biten yatay geçiş başvurularını yapamamaları sağlayarak eğitimlerine Karazin Üniversitesi’nde sürdürmeye devam etmelerinin yolunu yapmaktadır.

Kendileriyle görüştüğümüz öğrenciler her öğrencinin ortalama 3.5-4 bin dolar acentalar kanalıyla okula yıllık harç yatırdığını ve en az 300 öğrencinin (Ağırlıklı 1, 2 ve 3. sınıf) yatay geçiş sonucu okuldan ayrılmalarından ötürü yaşanacak kaybı hesapladıklarını ve bu nedenle sürüncemeye bırakarak, yatay geçiş haklarının yanmasını istediklerini belirttiler. 800 kadar Türk öğrencinin eğitim gördüğü Karazin Üniversitesinde öğrenciler ağırlıklı olarak Tıp ve Hukuk Fakültesi’nde eğitim görmektedir.

Bu amaçla Karazin Üniversitesi’de eğitimlerini ara sınıflarda sürdüren ve yatay geçiş yapmak için gerekli transkripti alamayan öğrenciler Karazin Üniversitesi yönetimi, Ukrayna ve Türk basını ile ilgili kurumlara seslerini duyurabilmek için bir toplantı yaptı.

Zamanında transkripti alamadıklarında başvuru süresinin geçeceğini ve bu haktan yararlanamayacaklarını belirten öğrenciler, yetkililerin taleplerini duymalarını ve hareket geçmelerini istediler.

Koronavirüs pandemisi süresince YÖK tarafından yurtdışında okuyan öğrencilere nasıl bir hak tanındı?

Yurtdışında okuyan öğrenciler salgın sonrasında öğrenimlerini Türkiye’de sürdürmek istediklerini bildirmeleri üzerine, bu öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları nedeniyle küresel salgın dönemindeki sağlık endişelerini dikkate alarak Yüksek Öğretim Kurumu yeni düzenlemeler yaptı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle YÖK, yurtdışında okuyan öğrencilere dönük yatay geçişteki yüzde 50 kısıtı kaldırarak bu programlara yurtiçi yatay geçiş kontenjanı kadar yurtdışı kontenjan ayrılabilmesine imkân tanıdı. Bununla birlikte YÖK’ün yurtdışı yatay geçiş kontenjan kısıtlaması, YÖK’ün kabul ettiği sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının herhangi birinde ilk 1000’de yer alan üniversitelerin programlarındaki öğrenciler için tamamen kaldırıldı. Harkov’da bulunan Karazin Üniversitesi bu sıralamalarda ilk 1000 içerisinde yer almaktadır.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com