Karantinanın ekonomik etkileri: Ukraynalılar fakirleşiyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından 17-25 Nisan (6 binden fazla katılımcı) ve 24 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında (4 bin katılımcı) iki aşamada gerçekleşen bir anket çalışmasına göre Ukrayna’da Haziran ayı ile birlikte bariz şekilde halkın maddi durumunun bozulduğu ortaya çıkarıldı.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından katılımcılara “Bu ifadelerden hangisi ailenizin mali durumuna en yakın?” şeklinde bir soru yöneltildi.

Nisan sonunda, Ukraynalıların % 20.5’i şartlı koşullar altında rahat geçinebilen insanlar olarak sınıflandırılırken, Haziran başında bu rakam % 12’ye düştü. Bu grup, gündelik ihtiyaçlarını satın alabilmelerinin yanı sıra, değerli şeyler (TV, buzdolabı vs) satınalma imkanı da olanları içermektedir. 

Şartlı olarak ortalama bir servete sahip katılımcıların – paradan tasarruf edebilen, ancak bir TV veya buzdolabı satın almaya gücü yetmeyen – payı ise % 30’dan % 36’ya yükseldi. 

Düşük düzeyde refaha sahip (gıda alabilir ama kıyafet almakta zorlanan) olanların oranı ise Nisan ayında % 34 iken % 37’ye yükseldi.

Aynı dönemde, mutlak yoksulluk seviyesi – yiyecek için yeterli parası olmayanlar – değişmedi. Nisan ayında % 11.5’ten Haziran’da % 12’ye yükseldi.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com