Karantina ve Türkiye turizminde yeni dönem. Sertifikasyon ve kriterler belirlendi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kültür ve Turizm Bakanı bu yaz sezonundan itibaren geçerli olacak ‘Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı’ açıkladı. Belgeyi alan tesisler 1 Haziranda bakanlık web sitesinde açıklanacak.

Turizm-Türkiye

Bakanlıktan tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının katkıları ve sektör paydaşların işbirliğiyle hazırlanan Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu, tatilini Türkiye’de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçiler için ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların sağlık durumuna uzanan geniş yelpazede alınacak tedbirleri kapsıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yaz sezonundan itibaren geçerli olacak ‘Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı’ başlatıldı. Bu sertifikasyonu alan tesisler, 1 Haziran itibarıyla duyurulacak. Belgelendirme prosedürü, 132 maddelik kriterlerle dün itibarıyla tga.gov.tr sitesinde yayımlandı. Programa göre Türkiye’ye gelen her yolcu koronavirüs testinden geçecek. Sertifikasyonda temel kriter sosyal mesafe. İkinci konu hijyen, üçüncü konu personelin eğitimi, dördüncü kural da tüm bunların denetimi şeklinde olacak.

Bakanlık turist gönderen ülkelere “niyet mektubu” gönderecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turist gönderen bütün ülkelere devlet olarak bir “niyet mektubu” göndereceklerini ve ‘Biz hazırız’ diyeceklerini açıklayarak, “Bu yıl otellerin yüzde 50-60’ını açabilirsek, iyi olacak. Fiyattan ziyade hareketi başlatmanın öncelik olduğunu düşünüyorum” dedi. Ersoy, şunları anlattı: “Sağlık Bakanlığı, haziran başında Antalya’dan başlamak üzere bütün havalimanlarında, Kapıkule ve İpsala’da test istasyonları kuracak ve gelen her yolcuya test uygulanacak. Sonucu 5-6 saatte alınacak. Gelen yolcunun Türkiye’deki adresi belli olduğu için gerektiğinde anında müdahale edilecek. Testler pasaporttan geçişten önce uygulanacak. En fazla 2-3 dakika sürecek. Otel lobilerindeki koltukların arası, plaj şezlongları, havaalanı ve yemek kuyruklarında sosyal mesafe 1.5 metre olacak.” dedi.

“Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı” 4 ana başlıkta toplanıyor

Program, “Yolcu sağlığı ve güvenliği”, “‘Çalışan sağlığı ve güvenliği”, “‘Tesislerde alınan önlemler” ve “Ulaşım araçlarında alınan önlemler” olmak üzere 4 ana başlıkta toplanıyor.

“Yolcu sağlığı ve güvenliği” başlıklı bölümü, yolcuların, Türkiye’ye giriş yaptıkları andan çıkış yapacakları ana kadar uygulanması gereken tedbir ve önlemleri içeriyor. Bu başlıkta, terminal girişlerinde maskesiz yolcuların içeri alınmaması, yolculara ücretsiz maske sağlanması, terminal binalarına girişlerde termal kamera, vücut ateş ölçümü uygulamaları, dezenfeksiyon halıları ve gerekmesi halinde dezenfeksiyon kabinleri oluşturulması ve seyahat etmesinde sakınca görülen yolcular için uygulanacak protokoller yer alıyor.

“Çalışan sağlığı ve güvenliği” başlıklı bölümü ise ulaşım, konaklama ve yeme-içme tesislerinde görevli personelin fiziksel ve ruhsal sağlıklarına yönelik önlemleri kapsıyor. Personelin hijyen ve sanitasyon eğitimleri, personele verilecek psikolojik destek, gerekli hijyen ve sağlık ekipmanının temini, personelin tesislere giriş öncesi gerek ateş ölçer gerekse de uygun standartlarda termal kameralar ile denetimden geçirilmesi ve vardiya planlaması, toplantı düzenlemeleri, personelde enfeksiyon taraması gibi iş süreçlerinin yeni gereksinimlere göre yeniden düzenlenmesi gibi prosedürler, diğer maddeleri oluşturuyor. ‘Ulaşım araçlarında alınan önlemler’ başlığında ise ulaşım araçlarında görev yapan personelin eğitimi, personelin bağışıklık belgesi, ulaşım araçlarının sterilizasyonu ve yolcu taşıma sisteminin güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmesi gibi önlemleri içeriyor.

“Tesislerde alınan önlemler” bölümünde ise salgının yayılmasını önlemek üzere alınması gereken tedbirleri ve söz konusu süreçte konaklama ve yeme-içme tesislerinin faaliyetlerine ilişkin düzenleme ve önlemleri kapsıyor.

Herşey dahil sistem kaldırılacak mı?

Çokça tartışılan açık büfe ve herşey dahil uygulamalarının kaldırılacağı yönündeki yorumlar gerçek çıkmadı. Açık büfe ve animasyon etkinlikleri tedbirler alınarak devam edecek…

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com