Karantina ve salgının Ukrayna ekonomisine etkileri neler olacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Alfa-Bank Ukrayna’nın analitik departmanı tarafından hazırlanan 2020 makroekonomik tahmininde belirtildiğine göre salgın ve karantina Ukrayna’nın GSYİH’nın % 5’ine mal olacak. 2020 yılında GSYİH’da beklenen % 3.2’lik artış tahmini, güncellendi ve yerini % 2’lik bir düşüşe bırakacak.

Alfa-Bank Ukrayna tarafından yayınlanan 2020 makroekonomik tahminler raporunda “Tahminlerimize göre, ikinci çeyrekte ekonomik düşüş yıllık % 7 olacak. Durgunluk üçüncü çeyrekte de devam edecek ve ekonomi ancak 2021’de şoktan tamamen kurtulabilecek.” denildi.

Alfa-Bank’ın makroekonomik tahminleri:

Enflasyon

Analistlere göre, enflasyon 2020 boyunca düşük kalacak. Petrol ürünleri ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi, bahar ayındaki gıda fiyatlarındaki hızlı artışın önemli bir bölümünü karşıladı.

“Temel tahminlere göre, bu yıl tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık ortalama artış, bu yılın başlarında tahmin ettiğimiz gibi, 2019’daki % 7,9’a kıyasla sadece % 3.4 olacak. 2020 sonunda enflasyon Ukrayna Merkez Bankası’nın (% 4-6) hedef aralığına geri dönecek.”

Düşük enflasyon, para politikasını hafifletme konusunda Ukrayna Merkez Bankası’nın seyrini sürdürmeye yardımcı olacaktır. NBU tarafından politika faizinin 2020 ortalarında yıllık % 7’ye düşürmek için belirlenen kriter gerçekçi durmaktadır.

Ücret artışları

Yeni tahminlere göre, 2020 yılında reel ücretlerdeki artış 2019’daki % 9.8’e kıyasla daha düşük seyredecek ve % 6.7 olacak.

Ancak işsizlikteki artış ve küçük işletmelerin gelirindeki azalma, halkın gelirlerini kötüleştirecek: 2019’da % 6.5’lik bir artış 2020’de sıfır dinamiğe düşecek.

Dış ticaret

2020’deki önemli makroekonomik değişikliklerden biri, ithalatta ihracata göre daha büyük bir düşüş olması olacak. Özellikle bu, ithal enerji fiyatlarındaki hızlı gerileme, karantina kısıtlamaları nedeniyle çeşitli ithal mallara yönelik iç talepteki zorunlu geçici daralmanın yanı sıra turizm seyahatlerinde kısıtlamalar nedeniyle olacaktır.

Bu faktörler, metalürjik ürünlerden kaynaklı düşük fiyatların olumsuz etkileri ile 2020’de beklenen tahıl veriminde azalma üzerinde dengeleme yapacaktır.

“2020’de mal ve hizmet ticaretindeki açığın 4 milyar dolardan 8 milyar dolara kadar daralmasını bekliyoruz. Bu da mikro finansmanlarla birlikte döviz piyasasında istikrarı korumaya ve Ukrayna Ulusal Bankası’nın altın ve döviz rezervlerini yenilemeye yardımcı olacaktır” şeklinde not edildi.

Temel makroekonomik göstergeler

Temel senaryo aşağıdaki varsayımlara dayanmaktadır:

  • Gıda dışı ticaret, ofis işleri ve kısmen iç taşımacılık işletmeleri için karantina kısıtlamaları Mayıs ayının ikinci yarısında önemli ölçüde gevşetilecektir;
  • Uluslararası seyahat, eğlence endüstrisi ve diğer birçok hizmet üzerinde önemli kısıtlamalar genişletilebilir.

Kötüleşen epidemiyolojik bir durum ve geniş bir alanda katı karantina önlemlerinin olası genişletilmesi durumunda, eğilim daha kötümser bir senaryo olarak gelişecektir.

Temel tahmin, Ukrayna’nın 2020 yılının ikinci çeyreğinde yeni bir kredi programı hakkında Uluslararası Para Fonu ile anlaşmaya varacağını varsayıyor. Bu, diğer uluslararası finans kuruluşlarından (MFI) sağlanan kredilerle birlikte, hızla büyüyen kamu finans açığının büyük kısmını finanse etme fırsatı sunacak ve toplamda 2020’de GSYİH’nın % 8’ini oluşturacaktır.

Bütçe açığının hızla genişlemesi nedeniyle, kamu borcunun 2020 yılında Ukrayna’nın GSYİH’ye oranı, 2018’in göstergesine geri dönerek GSYİH’nın % 61’ine yükselecektir.

Kaynak: minfin.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com