Karantina: Kiev’de çalışanların % 40’ı işten çıkarılabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Gerçek tarafından düzenlenen, Uygulamalı Araştırmalar Merkezi ve Kentsel Gelişim Merkezi ile yapılan ortak bir çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre Kiev’deki girişimcilerin % 35’i karantina nedeniyle şirketlerinin çalışmasını durdurdu ve işçilerin % 40’ı işsiz bırakılacak.

Sonuçlarına göre, girişimcilerin % 35’i şirketlerinin çalışmalarını durdurmak zorunda kalıyor. En büyük darbe 5’e kadar çalışanı olan küçük işletmelere geldi. Katılımcıların % 45’i yakın gelecekte çalışmayı bırakacaklarını söyledi. Orta ölçekli işletmeler için (500’e kadar işçi) bu rakam % 27 olurken, büyük ölçekli işletmelerde (500’den fazla işçi) ise % 14 oldu.

Katılımcıların % 26’sı cirolarında % 50-80 düşüş beklerken, % 18’i % 30-50 oranında azalma bekliyor. Katılımcıların sadece % 1’i cirolarında artış bekliyor.

Girişimcilerin % 15’i tüm çalışanlarının aynı şartlarda çalışmaya devam ettiğini, % 30.5’i ücretlerini koruyarak uzaktan çalışma içerisinde olduklarını,% 27’sini bazı çalışanları ücretsiz izinli olarak gönderdiğini, % 24’ü tüm çalışanların serbest izinli olduğunu, % 12’si bazı çalışanları işten çıkarttığını belirtti. % 4’ü ise tüm çalışanları işten çıkarttığını belirtti.

Raporda “Kiev’deki küçük işletmelerin yarısı işlerini tamamen durdurdu, % 25’i işletme sermayelerinin büyük bir kısmını kaybetti. İşlerine yeni başlayan şirketler için özellikle zor. Karantinadan sonra, Kiev’deki önemli sayıda küçük işletmenin çalışmalarına devam edememesi muhtemeldir. ” denildi.

10 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren büyük özel işletmeler için durum nispeten daha iyi, çoğu krizden kurtulacak. “Ancak, onlar bile önemli sayıda çalışanı azaltmak zorunda kalacaklar ve şimdi çalışanlarının % 40’ının işini kaybetme riski taşıdığı tahmin edilebilir.”

Kaynak: ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com