Karadeniz’de işbirliğini güçlendirmek için Türkiye’nin konumu önemli (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzman görüşüne göre Vladimir Zelenskiy’nin önerisiyle Moldova ve Romanya’nın Karadeniz bölgesindeki deniz işbirliğinin güçlendirilmesine katılmasına dönük umutlar var.

“Dom” TV kanalının “Gerçekte Ukrayna” programında konuşan siyasi uzman Valentin Gladkikh “Size hatırlatmak isterim ki Moldova’nın bir zamanlar Karadeniz’e erişimi tam da Ukrayna’dan gelen dostane bir adım sayesinde oldu.” dedi.

Durumun Karadeniz bölgesinde kilit bir oyuncu olarak Türkiye’ye de bağlı olduğunu kaydeden uzman “Romanya’nın bir NATO üyesi olduğunu unutmayalım. Ancak Karadeniz bölgesindeki ana ve kilit oyuncu halâ Türkiye’dir. Ve birçok şey bölgedeki konumuna bağlı. Dolayısıyla, Türkiye olmadan ve Romanya olmadan bu proje istenen bir sonucu vermez.” diye ekledi.

Ayrıca, ablukası Ukrayna çıkarları için ciddi bir tehdit oluşturan Kerç Boğazı ile ilgili duruma dikkat çekerek “Elbette 2014’ten beri var olan askeri-politik liderliğin bu konuyu dikkate alması gerekirdi. Neden alternatif geçiş yolları yapılmadı? Örneğin Karadeniz limanlarına giden yollar neden yapılmadı? Azak Denizi’nin ablukası durumunda Ukrayna mallarının dış pazarlara hareketini sağlamak için neden alternatifler inşa edilmedi? Bunlar çok acı verici sorular. Ve ancak şimdi Zelenskiy bu sorunu gündeme getirmeye ve bir şekilde çözmeye çalışıyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Dış Politika Stratejisinin kilit noktalarını dile getirdi

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Karadeniz devletlerinin deniz kuvvetleri arasındaki etkileşimde bir artış başlattığını ve Romanya ve Moldova’yı bu girişime katılmaya davet ettiğini söylemişti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com