Kamyanets-Podilski gezi notları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da gezmeyi ve farklı yerleri görmeyi sevenler için Ukrayna Gezilecek Yerler kategorilerinde sürekli geçen Kiev, Lviv, Odessa dışında biryerleri görmek istiyorum diyenlere ilk önerdiğim şehir Kamyanets-Podilski olmaktadır. Osmanlı dönemindeki adı ile Kamaniçe.

Eğer Türkiye’den gelecek olursanız ismi geçen büyük şehirlerden gece treni ile giderseniz bir gün içerisinde şehri rahatlıkla gezebilir ve akşam yeniden dönebilirsiniz. 100 bin kadar nüfusu bulunan bu ufak şehirde dingin şekilde birkaç gün bile geçirebilirsiniz. Hatta benim tavsiyem fazla uzak olmayan Çernovtsi şehrini ve hemen yakınlarındaki bir ilçede yer alan Hotin Kalesi‘ni de aynı turun içinde değerlendirmek olurdu. Vardıktan sonra tren garından isterseniz yürüyün (biraz uzaktır) ama bir taksi ile eski şehrin merkezine gelebilirsiniz. Şehirde epeyce Türk izleri mevcut. Yazları kanyonun  içerisindeki Smotriç nehrinde aktiviteler de düzenlenmektedir.

Kamaniçe (Türk) Kalesi ve Türk Köprüsü

Kamyanets Podilski’nin simgesi olan kale günümüzde şehirle aynı isimle geçmektedir. Bir dönem şehrin adı Osmanlı’nın bu bölgedeki eyaletinin adı olan Kamaniçe yahut Podolya‘dır. 1672-1699 yıllarında 27 yıl boyunca şehre Osmanlılar hakim olmuşlardır.

Kaleye varmadan önce bir seyir terası mevcut ve buradan hem kaleyi hem de çevreyi gözlemleyebilirsiniz. Devamında üstünden geçeceğiniz köprünün adı “Türk Köprüsü“. Ukrayna’nın bu en eski köprüsü ilk olarak Romalılar tarafından yapılsa da; Türklerin şehri fethetmesinden sonra (1670’ler) köprü yeniden düzenlenip ayağa kaldırılıyor. Rusçası Замковый мост yani Kale Köprüsü‘nün günümüzde popüler adı Турецкий мост yani Türk Köprüsü.

Kalenin duvarların üzerinde uzun koridorlardan yürüyüp, zindanlara girip çıkabilirsiniz.  Kalenin içinde festival ve eğlencelere denk gelebilirsiniz.

Aziz Peter ve Aziz Paul Katedrali

Bölgede birkaç meşhur kilise mevcut. Bu kiliseler içerisinde Türkler için özel bir manası olanı var ki adı “Aziz Peter ve Aziz Paul Katedrali”.

1580 tarihli katedrale 1672 yılında Türklerin şehri fethetmesinden sonra bir minare ekleniyor ve camiye dönüştürülüyor. Minarede 145 basamak mevcut ve 36.5 metre yüksekliğinde. 1699 yılında Polonyalıların şehri tekrar geri alması üzerine yeniden kiliseye dönüştürülüyor ve minarenin üstüne bir Meryem heykeli yerleştiriyorlar. Günümüzde Türk Minaresi diye biliniyor.

Hemen yanında bir çan kulesi, meydan girişinde bir zafer kapısı ve avlusunda Papa II. Jean Paul’e ait bir heykel bulunmaktadır.

Kilisenin içinde ayrıca Laura Anıtı denilen bir heykel mevcut. 1876 yılında yapılan heykel 21 yaşında attan düşerek ölen bir Polonya asilzadesinin kızının mezarı için yapılmış. Daha sonra bu kiliseye taşınmış. Sovyet döneminde müzeye alınmak için çabalar gösterilmiş ancak anıtın ağırlığı (4 ton) ve mermerde meydana gelen  küçük çatlaklar nedeniyle ertelenmiş. Sonrasında ikinci dünya savaşı başlayınca unutulmuş ve anıt bugünkü yerinde kalmış.

Ratuşa Kulesi

Lviv’de de bulunan kulenin bir benzeridir. Tam meydanda yer alan ve bir 14. yüzyıl yapısı olan ve Polonya şehir konseyinin toplandığı bina bir çan kulesini de içermektedir. Günümüzde farklı sergi salonları ve küçük müzeleri barındırmaktadır. Binanın ön kısmına yola yakın olarak şimdiye kadar gördüğüm en sevimli heykellerden birisi de bulunmaktadır.

Eski şehrin içinde gezmeye devam ettiğinizde  kalıntıları günümüze ulaşmış Ermeni Kilisesi, hemen yakınlarında Aziz Nikolas Kilisesi, yine meydana yakın Dominikan Kilisesi bulunmaktadır. Dominikan Kilisesi yine bizim tarihimiz için önemli bir şeyi barındırmaktadır: Osmanlı döneminde cami olarak kullanıldığı dönemde Gülnuş Valide Sultan tarafından yaptırılan ve buraya yerleştirilmiş minber bugün halen kilisenin içinde bulunmaktadır. Kendim kapalı olduğu için bir fotoğrafını alamamıştım.

Büyük çan kuleleri ile dikkati çeken bu yapıları şehrin değişik yerlerinde de gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca masmavi rengiyle Aziz George Kilisesi güzel fotoğraf vermektedir. Yemyeşil ve sakin bir Kamyanets-Podilski’nin eski sokaklarında bolca yürüyebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com