JP Morgan, Rusya Ukrayna gerilimi sebebiyle petrol fiyatının 150 dolara ulaşmasını bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Petrol fiyatı bu seviyeye ulaşırsa, yılın ilk yarısında dünyadaki GSYİH büyüme hızı düşebilir.

Bloomberg, dünyanın en büyük bankalarından biri olan JP Morgan’daki analistlerin, Ukrayna’daki durum nedeniyle petrol fiyatlarının önemli ölçüde yükselebileceğine inandıklarını yazıyor. Şirket, bir varil petrolün fiyatının 150 dolara ulaşacağı bir durumu simüle etti.

Analistler, “Rusya ile Ukrayna arasındaki son jeopolitik gerilimler, bu çeyrekte önemli ölçüde yukarı yönlü riskleri artırıyor” dedi.

Ekonomistler, petrol fiyatı bu seviyeye ulaşırsa, yılın ilk yarısında dünyadaki GSYİH büyümesi yüzde 0.9’a düşebileceği konusunda da uyardı. Mevcut beklenti ise yüzde 4.1.

Ukrayna’da 2021 yılında konut fiyatları yüzde 15’ten fazla arttı

Böyle bir senaryo altında dünya genlindeki enflasyon ise öngörülen yüzde 3 yerine yüzde 7.2’ye kadar, neredeyse iki katına çıkabilir. Bu durum dünya ülkelerinin merkez bankalarını para politikalarını daha da sıkılaştırmaya zorlayacaktır.

JP Morgan, “Petrol kargaşası geçmişte [ekonomide] döngüsel gerilemelere neden oldu” dedi.

Analistler, tahminlerinde, Ukrayna ve Rusya arasında bir askeri çatışmanın ortaya çıkması durumunda çatışmaların finansal piyasa üzerindeki etkisini ve ayrıca Moskova’ya karşı olası ABD yaptırımlarının sonuçlarını dikkate almadıklarını kaydetti.

18 Ocak’ta Brent petrolün varil fiyatı Ekim 2014’ten bu yana ilk kez 88 dolara ulaştı. Bloomberg, fiyatlardaki artışı Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin, özellikle Abu Dabi’deki son Yemenli Husi insansız hava aracı saldırısıyla şiddetlenmesine bağladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com