İşgal altındaki Kırım’da 44 kişinin kaybolduğu belirlendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İnsan hakları aktivistleri, işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde insanların zorla kaybedildiğine dair 44 gerçek durumu kayıt altına aldı. Ayrıca yarımada topraklarında en az 105 bin çocuk idari hizmetlere erişimdeki sorunlar nedeniyle doğum belgesi alamadı.

Kırım SOS hukuk koordinatörü Olga Kurişko Pazartesi günü online bir konferansta yaptığı açıklamada, “İşgalin başlangıcından bu yana, 2014 yılından bu yana, tek başına örgütümüz 44 zorla kaybetme vakası kaydetti, 15 kişi henüz bulunamadı.” dedi.

ZMINA İnsan Hakları Merkezi Avukatı Alyona Luneva‘ya göre, insan hakları aktivistleri işgal altındaki topraklardaki insanlar için doğum ve ölüm belgesi almama sorununa da dikkat çekerek;

“Raporda, Kırım’ın işgal altındaki topraklarında yaşayan ve doğum belgesi olmayan tahmini çocuk sayısını veriyoruz. Bu çocukların sayısı en az 105 bin. … Ayrıca geçici olarak işgal edilen Donetsk ve Lugansk bölgelerinde de 55 bin çocuk belgeleri olmadan yaşamaya devam ediyor. Bu çocuklar 2014’ten sonra doğdu.” dedi.

Buna karşılık, Savunma Hakkı Yardım Vakfı’nda hukuk analisti olan Anastasia Odintsova, çatışmadan kaynaklanan sivillere verilen zararın tazmini sorununa dikkat çekerek;

“Çatışmanın başlangıcından bu yana, 3 binde fazla sivil öldü ve 7 binden fazla sivil yaralandı. 20 binden fazla ev yıkıldı.” dedi.

İnsan hakları aktivisti, tahrip edilen malların ve yaralıların kayıtlarının olmamasının, zararların tazmini sorununun çözümüne engel olduğuna dikkat çekti. Ukrayna’da insan hakları savunucuları tarafından kullanılan veriler, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin verilerine dayanmaktadır.

“Kaç kişinin gerçekten acı çektiğini bilmediğimizde, bir bütçe oluşturamayız. Ayrıca, “çatışma sonucu acı çeken sivil” kavramı var. Yani Odintsova’nın vurguladığı gibi, insanlar sadece savaş gazileri statüsüne ilişkin yasa üzerinden tazminatlar alabilirler ve bazı menfaatlere ulaşabilirler.

Bildirildiği üzere, Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rus yarımadasının işgali sırasında 18 kişinin ortadan kaybolmasıyla ilgili ceza davalarını araştırıyor; soruşturma, Ukrayna soruşturma organlarının işgal altındaki bölgeye erişememesi nedeniyle karmaşık hale geldi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com