İş dünyası döviz kuru beklentilerini kötüleştirdi: 30 UAH

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası, girişimcilerle döviz kuru ve enflasyon beklentilerine dair bir anket yaptı. Sonuçlar hayal kırıklığı yaratıyor

Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ukrayna Merkez Bankası tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre karantina altındaki Ukrayna iş dünyası önümüzdeki 12 ay için beklentilerini kötüleştirdi. Bu aynı zamanda grivnanın dolar karşısındaki değeri için de geçerlidir. Girişimcilerin beklentilerine göre, bir yıl içinde ortalama döviz kuru değeri 29.68 UAH olacak (bugünün NBU kuru 28.05 UAH).

İşletmelerin neredeyse yarısı (% 44.5) döviz kurunun 29.01 ila 30 UAH aralığında dalgalanacağına inanıyor. Karşılaştırma için, bir çeyrek önce yapılan çalışmada, iş dünyası 12 ay içerisinde döviz kurunun 28.99 UAH olacağını varsaydı.

Benzer bir kötümserlik enflasyon için de geçerlidir: Ankete katılan işletmelerin neredeyse yarısı, bunun % 7.5’in altına pek düşmeyeceğini inanıyor.

NBU açıklamasında “Bununla birlikte, her beş katılımcıdan biri enflasyonu % 7.5 ila % 10 arasında tahmin ediyor. Grivnanın zayıflamasının enflasyon üzerindeki etkisi arttı: Katılımcıların % 71.9’u bunu son çeyrekteki % 69.4’e karşı kaydetti. Katılımcıların % 63.6’sı üretim maliyetlerinden ötürü enflasyon faktörlerinde artış olduğunu düşünüyor.” dedi.

Ankete katılanlar, üretim konusunda da olumsuz bir eğilim içindeler: işletmeler, Ukrayna’daki mal ve hizmetlerin üretim hacminin önümüzdeki 12 ay ve daha uzun bir süre içinde düşmesini bekliyor.

Kilitlenme bağlamında, çalışanlarının maaşlarını önümüzdeki 12 ay içinde artırmayı planlayan şirketlerin sayısının artmaya devam etmesi dikkat çekicidir. Bunların oranı ise % 62.6. (önceki çeyrekte % 55.7). Şirketlerin yalnızca % 3.7’si maaşlarda kesintiye gideceğini belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com