İran’da Ukrayna uçağının düşürülmesinin yıldönümünde beş ülke açıklama yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Afganistan, İngiltere, Kanada ve İsveç, acil olarak İran’ın bir yıl önce Tahran’da Ukrayna Havayolları’na ait uçağı düşürmesine yol açan kaza ve sonucunda alınan kararlarla ilgili tam ve kapsamlı bir açıklama yapmaya çağırdı.

5 ülke PS752 uçuşunun trajik düşüşünün yıldönümünde yaptığı açıklamada;

“Bugün, kurbanların anısını onurlandırıyor ve PS752 trajedisi kurbanlarının yasını tutan herkese içten başsağlığı diliyoruz. Sevdiklerini kaybeden ailelerin, akrabaların ve arkadaşların acısını paylaşıyoruz. Bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlayacak somut adımlar da dahil olmak üzere, bu korkunç uçak kazasına yol açan olayların ve kararların eksiksiz ve kapsamlı bir açıklamasını İran’dan acil olarak istiyoruz.” denildi.

Bu beş ülkenin “adaleti tesis etmek ve İran’ın kurbanların ve etkilenen devletlerin ailelerine tam tazminat ödemesini sağlamak için İran’ı sorumlu tutacağı” da vurgulanmaktadır.

Bildirildiği üzere, 8 Ocak 2021’de, Ukrayna Uluslararası Havayolları’na (UIA) ait uçak İran semalarında düşürüldü. Tahran – Kiev rotasında PS752 uçuşu gerçekleştiriliyordu. Uçakta bulunan altı ülkenin vatandaşları (İran, Kanada, Ukrayna, İsveç, Afganistan ve Büyük Britanya) ve mürettebat dahil 176 kişi öldü.

İranlı yetkililer, birkaç gün süren itirazların ardından 11 Ocak’ta, Ukrayna uçağının yanlışlıkla bir uçaksavar füzesi sistemi tarafından düşürüldüğünü kabul etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com