İran, düşürdüğü Ukrayna uçağında hayatını kaybedenlerin ailelerine 150 bin dolar ödeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İran devlet haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre, İran yetkilileri, gerekli raporları ve belgeleri aldıktan sonra, Ukrayna Havayolları’na ait düşürülen uçaktaki kurbanların ailelerine 150 bin dolar tahsis etme niyetlerini açıkladılar.

İran’ın Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Laya Joneydi, hükümetten 8 Ocak 2020’de meydana gelen felaketin yıldönümünden önce ödeme yapmasını istedi.

Joneydi, “Para bir felaketin acısını hafifletmeyecek olsa da, insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamanın bir yoludur” dedi.

İran hükümeti, kurbanların hangi ırktan veya milliyetten olursa olsun, ödemeleri uluslararası hukuka uygun olarak sağlama niyetini ifade etti.

Kasım 2020’de Joneidi, İran’ın Ukrayna’ya tazminat ödemek için Ulusal Kalkınma Fonu’ndan 200 milyon euro tahsis edeceğini duyurdu. Bu amaçlara yönelik olarak paranın 2021 İran devlet bütçesine yatırılması gerekiyor.

UIA’nın Boeing 737-800’ü, Tahran’dan kalktıktan birkaç dakika sonra iki adet havadan havaya füze ile düşürüldü. Uçakta bulunan 167 yolcu ve dokuz mürettebat öldü.

Uçaktaki insanların çoğu, akrabalarını ziyaret etmek veya okumak için evlerine dönen İran asıllı Kanada vatandaşları ve İran vatandaşlarıydı. Ayrıca uçakta Ukrayna, İsveç, Afganistan, Almanya ve İngiltere vatandaşları da bulunuyordu.

İran başlangıçta uçağı düşürdüğünü reddetti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 11 Ocak 2020’de füzelerin kullanıldığını doğruladı.

Twitter’da “Silahlı kuvvetler tarafından yapılan bir iç soruşturma, maalesef insan hatası nedeniyle ateşlenen füzelerin Ukrayna uçağının korkunç düşmesine ve 176 masum insanın ölümüne yol açtığı sonucuna vardı” diye yazdı.

Bu açıklama, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun istihbarat verilerini gerekçe göstererek, bir İran karadan havaya füzesinin muhtemelen yanlışlıkla UIA uçağını düşürdüğünü söylemesinden sonra geldi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com