İnsani Gelişmişlik Endeksi: Ukrayna, Avrupa ve Orta Asya seviyesinin altında

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Bankası raporuna göre İnsani gelişme açısından Ukrayna, Avrupa ve Orta Asya ortalamasının altındadır ve bu gösterge 10 yıl içerisinde bir iyileşme göstermemiştir.

Ukrayna Şehirleri

Ukraynalı gençlerin üretken yetişkinler olmak için yeterli fırsatı bulunmamaktadır. Rapora göre Ukrayna’da yeni doğan bir çocuk, yeterli eğitim seviyesine sahip bir yetişkinin verimliliğinin ancak % 63’üne ulaşabilir. Türkiye için ise bu oran % 65’tir.

Ukrayna, Türkiye, Rusya, Çin, BAE, Slovakya ile aynı gelişmişlik endeksi aralığında bulunan ülkeler grubundadır.

Dünya Bankası, bu göstergenin benzer bir ekonomik büyüme seviyesine sahip ülkelerden daha yüksek olduğunu, ancak aynı zamanda Avrupa ve Orta Asya’daki göstergelerden daha düşük olduğunu belirtiyor.

Bu sorunu çözmek için eğitim, sağlık ve nüfusun sosyal korunmasına yönelik yeterince büyük yatırımlara ihtiyaç vardır. Örneğin, Polonya’da bir çocuk üretkenliğin % 75’ine, Tacikistan’da % 50’ye ulaşmayı beklenmektedir.

İnsani Gelişme Endeksi nedir?

Dünyanın farklı ülkelerindeki insani gelişmeyi değerlendirmek için kullanılan bir göstergedir. Oluşumu için aşağıdaki kriterler dikkate alınır: a) uzun vadeli ve sağlıklı yaşam, b) bilgiye erişim; c) makul bir yaşam standardı.

Sağlıklı bir yaşam, ülkedeki ortalama yaşam süresi, 25 yaşın altındaki kişilerin eğitime harcadıkları yıl sayısı ile ölçülür. Ve yaşam standardı dolar cinsinden kişi başına gayrisafi milli gelir ile hesaplanır.

Ukrayna’nın İGE’deki yeri nedir?

1990’da Ukrayna 0.705 endeks değerine sahipti ve 2018’de gösterge 0.750’ye yükseldi. Ancak bu yine de Avrupa ve Orta Asya ortalamasının altındadır. 29 yıllık bağımsızlık döneminde, Ukrayna’da ortalama yaşam süresi 2.3 yıl, ortalama eğitim yılı ise 2.6 yıl artmıştır.

Ukrayna’da ortalama eğitim süresi 12.9 yıldır. Türkiye’de bu oran 12.1 yıldır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com